Нови противоречия около разследването за смъртта на Мирослава

Окръжният прокурор на Перник отрича да е присъствал на самоубийството на Стоев; от БХК смятат, че е убит

В понеделник вечерта се проведе втори протест за смъртта на Мирослава Николова   сн. http://zaPernik.com/

Окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов отрече да е присъствал на повторния обиск в дома на Стойчо Стоев, заподозрян за убийството на Мирослава Николова от Перник, който, според полицията, се е самоубил. Това заявява Найденов пред онлайн изданието на "Капитал" в понеделник, на петия ден от злополучния инцидент.  

Според официалната позиция на МВР Стоев се е прострелял, след като е отишъл до тоалетна, където успял да достигне до "предварително укрит пистолет". Както Mediapool писа, според полицейски източници на МВР, пожелали анонимност, арестуваният се е самоубил с пистолет на полицай.

Прокурор Пламен Найденов казва, че не може да коментира твърденията, че пистолетът е бил на полицай, защото експертизите не били готови. Той разказа, че е научил за случилото се, докато пътувал към работното си място и е бил информиран по телефона. Аргументът, че трябва да се изчакат експертните заключения, за да се изясни собствеността на оръжието звучи странно, тъй като това обстоятелство би могло да се установи по серийния номер на пистолета, а и балистичната експертиза доказва единствено дали изследваното оръжие е същото, с което е извършено самоубийството.

Прокурорът обясни още, че Стоев е бил разпитан два пъти. Наложило се е два пъти да посочва мястото, където е била заровена Мирослава, тъй като първия път било тъмно и той не се е ориентирал. След това е трябвало да се извърши претърсване и изземване в апартамента му.

"На място е имало разследващ полицай и поемни лица. В апартамента е имало локален СОТ, който Стоев е трябвало да изключи, като се е наложило сам да пререже кабела", разказва още Найденов. Той обяснява още, че в жилището е имало ток, но просто не е имало осветителни тела. След това Стоев бил отишъл до тоалетната и тогава се прострелял: "На практика не е имало претърсване, защото, след като Стоев се е прострелял, е бил извикан нов екип."

Тези твърдения на Найденов са поредните, които повече объркват, отколкото изясняват казуса, тъй като полицаи, присъствали на злополучния оглед вече обясниха неофициално пред медиите, че Стоев е имал време да се самозастреля, защото разследващите били заети да режат именно кабелите на СОТ-а. Освен това още миналата седмица от пернишката полиция обясниха, че тоалетната се оказала килер, макар че в съобщението на МВР това изобщо не бе уточнено.

Найденов обясни още, че разследването на този инцидент е поето от следователи, защото на местопроизшествието имало служители на МВР. "Има образувано дело по чл.115 (умишлено убийство), което се наблюдава лично от директора на следствения отдел на Окръжната прокуратура и неговия заместник", заявява прокурор Найденов. По думите му тепърва ще се изяснява какво е оръжието, с което е извършено престъплението – законно или незаконно, ако е било законно кой е дал разрешителното.

Във връзка с твърденията, че в телефонно обаждане до сестра ѝ Мирослава е била казала, че има замесени полицаи в отвличането ѝ, Найденов обясни, че се работи по абсолютно всички версии, но отказа да потвърди или отрече дали е имало такъв разговор, защото това щяло да попречи на разследването. Във връзка с версиите, че е бил намерен гол труп в дните около изчезването на Мирослава, Найденов коментира: "Прокуратурата няма такава информация. Ако някой знае нещо подобно, нека дойде при нас и ще я проверим".

По повод твърдението на директора на ГДБОП Станимир Флоров, че Стоев е щял да стане защитен свидетел, прокурор Найденов коментира: "Наказателно-процесуалният кодекс ясно казва кой какви правомощия има и кой повдига обвинения." (в случая това е правомощие на прокуратурата). По думите му е безсмислено, след като Стоев е починал, да се коментира какво качество е щял да има той: "По принцип евентуалното съдействие на разследването се преценява на много по-късен етап в производството."

Прокурор Найденов припомни, че всички заключения се правят на базата на събраните по реда на НПК доказателства, не на лансирани твърдения и предположения. "Законовият срок е двумесечен, вместваме се в него, питайте жена ми колко съм работил по случая", каза още Найденов. Добави, че разбира очакванията на медиите и гражданите, но "в случая става дума за тежко криминално престъпление" и работа е много и не може нещата да се случат веднага.
 
БХК подозират, че арестуваният Стойчо Стоев е бил убит

Българският хелзинкски комитет (БХК) изрази "сериозно подозрение" към версията на полицията, че арестуваният за убийството на Мирослава Стойчо Стоев се е самоубил. Правозащитната организация коментира множеството съмнителни обстоятелства около този случай. В позиция, публикувана в понеделник, БХК напомня, че според официалната версия Стоев е посегнал на живота си в присъствието на полицаи и окръжния прокурор на Перник, а в публичното пространство се появиха съобщения, че използваното оръжие е било полицейско.

Според БХК няма обяснение на факта как е възможно, ако пистолетът не е полицейски, Стоев да се добере до оръжие, след като жилището му вече е било претърсено. "Как изобщо е било възможно в присъствието на не каквито и да е полицаи, а на служители на ГДБОП, човек (с белезници?) да се застреля?", питат от БХК и напомнят, че има сведения за дочути 3 изстрела, а не един.

"Твърденията на полицията са противоречиви и непоследователни относно това дали смятат Стоев за извършител на убийството на детето Мирослава или не.  Според съобщения в медиите има данни за твърдяно евентуално замесване на полицаи в отвличането. Няма мотив за самоубийство – напротив, според полицията Стоев е получил обещания за снизходително третиране от органите, доколкото изобщо е бил заподозрян, а последното никак не е сигурно, след като министърът заяви, че не той е извършителят", изброяват съмнителните обстоятелства от БХК.

Организацията напомня още, че в миналото български полицаи са отнемали живота на задържани лица, след което са представяли смъртта им като самоубийство. Държавата бе осъдена през 2007 година пред Европейския съд по правата на човека за подобен казус по делото "Огнянова и Чобан срещу България". В този случай Съдът намира за неправдоподобни твърденията на полицията, че задържаният сам се е хвърлил от прозореца на РПУ – с белезници и от 10 метра височина, "за да избяга".

"Оправданията на висши полицейски служители за "грешка" на полицаите от умора са несъстоятелни. Считаме, че Инспекторатът на МВР, за който медии съобщиха, че е започнал дисциплинарно разследване на случая, трябва да огласи публично резултатите си в кратък срок. Прокуратурата, от своя страна, дължи да вземе съответно строго отношение по присъствието и бездействието на окръжния прокурор на Перник при причиняване смъртта на Стоев, както и по евентуалната наказателна отговорност на полицаите", настояват от БХК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?