Разследването на убийството на Мирослава още е блокирано

Удължава се срокът на психиатричната експертиза на Марио Любенов

Неофициално: Следствието в Перник не открило гафове на полицията при самоубийството на Стойчо Стоев

Снимка: БГНЕС

Срокът на съдебно-психиатричната експертиза на единствения заподозрян за убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник – Марио Любенов-Заека ще бъде удължен заради включването на допълнителни вещи лица.

Това съобщи в четвъртък шефът на отдел "Съдебна психиатрия" д-р Петър Маринов. По думите му заключението на експертите дали Любенов действително страда от шизофрения, което може да го избави от наказателна отговорност, ще стане ясно най-късно до два месеца.

Психиатърът обясни също, че за да се прецени моментното състояние на всеки подобен "пациент", колегите му изследват целия му живот от раждането насам. Д-р Маринов уточни, че не е задължително, ако човек страда от шизофрения, да не осъзнава последствията от действията си.

Според информацията, огласена от МВР, Любенов е посочен за физическия убиец на Мирослава от първоначално заподозрения като организатор на отвличането ѝ Стойчо Стоев – Чочо. Стоев се самоуби при доста странни обстоятелства ден след ареста си преди седмица по време на оглед на жилището му, където бе придружаван от шефа на сектор "Антитерор" в ГДБОП Валентин Цоновски и няколко негови подчинени.

В момента Марио се намира в ареста в Перник, където бе закаран в сряда, за да присъства на  заседание на Окръжния съд в Перник по делото си за фалшифициране на пари, по което е била изготвена и първата му психиатрична диагноза. Иначе заподозреният пребивава в клиниката "Св. Наум", известна като "Четвърти километър".

Евентуалното му освидетелстване като шизофреник, който не може да бъде съден, би изправило разследването на убийството на Мирослава пред пълен блокаж. Причината е, че за момента МВР и прокуратурата разполагат единствено с показанията на мъртвия Чочо, които уличават Любенов.

Междувременно пернишкият сайт mirogled.com съобщи в четвъртък, че проверката на действията на спецполицаите при самоубийството на Стоев, извършена в местното следствие, е завършила със заключението, че не са допуснати никакви нарушения на правилата за конвоиране на задържани.

"Изпълнили са задълженията си като по учебник. Осигуриха охраната на Стойчо, още от 9 ч. сутринта бяха пред блока му. Освен това в апартамента не е имало униформени полицаи, както се тиражираше. Взети са им натривки на тях, на оръжието и на трупа. Всичко е изпратено в НИКК. Не е ясно кога точно ще станат ясни резултатите от изследванията", заявяват от следствието пред местното електронно издание.

От МВР отрекоха пред Mediapool да са получавали информация за приключилата проверка. От Националната следствена служба пък казаха, че колегите им в Перник са на пряко подчинение на Окръжната прокуратура в града и също нямат информация за изводите във въпросната проверка.

След  самоубийството на Стоев МВР първоначално не даде никаква информация, като към края на деня обяви, че той се самопрострелял с личното си оръжие, след като бил пуснат от конвоиращите да отиде до тоалетната. След това се оказа, че това не било тоалетна, а килер, в който имало скрита каса с пистолет "Глок" и автомат.

Неофициално присъствали на инцидента полицаи разказаха пред медиите, че се разсеяли, тъй като докато Стойчо бил в килера, те режели кабелите на СОТ-а, който се активирал. Според официалните изявления от ръководството на МВР обаче, алармата била прекъсната лично от Стоев. По неофициална информация на Mediapool, заподозреният се е прострелял със служебно оръжие, но това нито бе потвърдено, нито отхвърлено от разследващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България