След извънредна среща при премиера Калин Георгиев обяви:

Последните акции на МВР са под всякаква критика, но няма да има оставки, а обучение по етика

Трябвало да се обясни, че полицията не трябва да превишава правата си

Калин Георгиев и Бойко Борисов обясниха, че последните акции на МВР са под всякаква критика, но можело да бъде и по-лошо. Снимка: БГНЕС

Последните акции на МВР са под всякаква критика, но оставки няма да има, а полицейско обучение по етика. Такава е равносметката от кризисната среща между премиера Бойко Борисов и главния секретар на МВР Калин Георгиев, проведена късно вечерта в четвъртък. Денят започна с призив на министър-председателя към  главния секретар на МВР да поеме отговорност за непрофесионалните действия на полицията при случая с битото семейство от село Мировяне и самоубилия се по време на оглед и сочен за убиец на Мирослава от Перник – Стойчо Стоев-Чочо.  

В отговор Калин Георгиев намекна, че ще депозира оставката си и това бе потвърдено пред Mediapool от депутати във вътрешната парламентарна комисия преди срещата при премиера.

След около 30-минутен разговор, на който присъстваше и наказаният с мъмрене заради скандалния арест на семейство Начкови шеф на СДВР Валери Йорданов, премиерът обяви, че Георгиев не му е депозирал оставката си. Вместо това Борисов му се накарал за допуснатите гафове, за да си вземе бележка занапред.

Последните акции – "под всякаква критика"

Главният секретар от своя страна призна, че последните две акции на МВР (обискът, при който се самоуби заподозрения за убийството на Мирослава Стойчо Стоев и ареста на Начкови – бел. ред.) са "под всякаква критика", тъй като за разкриването на елементарно икономическо престъпление нелогично е било ангажирано спецзвеното за задържане на опасни престъпници в СДВР "Кобра".

"Премиерът е прав, последните две операции на МВР бяха под всяка критика. Признаваме много грешки", каза Георгиев.

"При всяко ново правителство висши ръководни служители са махани от министерството. Загуби се приемствеността и градим от нулата", продължи той.

"В Перник се разминахме с инцидент, подобен на този в "Белите брези". Ако имаше застреляни полицаи, нямаше и оставките да свършат работа. За това и подобни операции трябва да се обмислят", обобщи премиерът.

Борисов: Полицията да не си превишава правомощията

Той припомни, че вече е разговарял с министър Цветанов, за да му поиска "няколко оставки", но министърът не го бил разбрал, че трябва да бъде публично обяснено на хората, че полицията не трябва да превишава правомощията си. МВР е институция, в която всички са въоръжени, и когато им се даде сила и кураж, трябва точно толкова здраво да им се дръпнат юздите, за да не си превишат правомощията, каза Бойко Борисов. За пръв път от години насам премиерът, който е и бивш главен секретар на МВР, обърна внимание на факта, че "във всички европейски страни и в някои в Азия и Африка" и престъпниците имали права, които трябва да се спазват.

Под домашен арест да се пускат само много болни, жена с дете или случаи на леко престъпление

По повод ареста на Валентин Янев, станал по-рано в четвъртък, премиерът се обърна към съдиите "да разгледат този случай". Тези, които излизат болни, после ги намираме в бронирани коли да рекетират, уточни Бойко Борисов. Под домашен арест трябва да се пускат хора, които са много болни, за да се лекуват, жена с дете или в случаи на леко престъпление, каза премиерът, според когото охраната на всички, пуснати с подобна мярка от съда, излиза много скъпо.

Обучение по етика и тактика

Калин Георгиев анонсира и предстоящо национално съвещание в МВР, на което да бъде подготвено масово обучение на полицаите в страната по етика и тактика. Валери Йорданов каза, че СДВР ще вземе всички мерки за обучението на състава и подготовката на тези, които участват в операции. Това няма да ни откаже и разколебае в противодействието на престъпността, посочи той.

На срещата в МС отсъстваше вътрешният министър Цветан Цветанов, който е на среща с колегите си от ЕС в Копенхаген, където се е разбрало, че предстоящият европейски доклад за напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията няма да е благоприятен.

Оставките останаха само на думи

Калин Георгиев не пожела да коментира изявлението си, направено преди срещата при Борисов, когато лаконично обяви: "Длъжен съм да се съобразя с критиките на премиера Бойко Борисов. Вече съм взел своето решение, докладвал съм го на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и очаквам той да се върне от чужбина, за да вземе на свой ред решение."

Позицията на премиера във връзка с напрежението около МВР претърпя различни обрати. Първо той поиска "няколко оставки" на полицейски шефове заради акцията срещу Начкови, при която над 20 маскирани полицаи са арестували двамата съпрузи, единият от които е освидетелстван за нанесен побой, а в резултат на акцията са открити пет пакета цигари без бандерол. Вместо оставки, Цветанов наказа началника на Второ РПУ Красимир Кръстев, а негов подчинен и шефът на СДВР Валери Йорданов бяха санкционирани с "мъмрене".

Въпреки уверенията на Цветанов, че това са достатъчно тежки санкции, семейство Начкови изрази възмущение и поиска оставката на министъра. Последва и коментар на Борисов, който в сряда обяви, че Цветанов изцяло се бил съобразил с волята му, но при следващ случай трябвало да бъдат освободени "големи началници". В четвъртък обаче премиерът вече бе на противоположно мнение, като гневът му се насочи към шефа на професионалното ръководство на МВР.

"Действително Цветанов трябваше да вземе и главата, в кавички казвам, на някои от големите началници, защото грешките, които допуснаха в тези две операции, показват слаба професионална квалификация", заяви Борисов Нова телевизия в коментар на ескалиралото недоволство срещу работата на МВР.

Калин Георгиев не става за кофражист

Той заяви още, че Цветанов не е длъжен да се съобрази с препоръката му за искане на оставки. Каза обаче, че ако той беше министър на вътрешните работи, щял да извика Калин Георгиев и да го попита: "Вие първо как обучавате, как подготвяте, как контролирате изпълнението на полицейските операции? Ако вие сте в строителството, щях да му кажа, това означава, че вашите кофражисти са направили така кофража, че ви е изтекъл бетонът, и сега трябва всичко наново да разрушите, да дадете много пари и да изпуснете сроковете."

"Нивото на наказанията, които се налагат, зависи от министъра. Когато бях главен секретар на МВР, за всички операции излизах и отговарях аз. Сега на Калин Георгиев не съм му чул гласа. И той трябва да понесе своята отговорност", допълни министър-председателят. Той припомни, че винаги е хвалил служителите на МВР за успешните им акции.

В същото време близката до вътрешния министър зам.-шефка на групата на ГЕРБ в парламента Искра Фидосова заяви, че Цветанов не трябва да бъде отстраняван от поста си и всички депутати на управляващата партия партия стоят зад него.

Тя призова вътрешната комисия в парламента да бъде оставена да работи спокойно и добави: "Нека да се видят къде са грешките и на кого. Има професионален състав, има политически състав на МВР, трябва да се види, ако има виновни лица, да се констатира и да бъдат наказани. Да не заклеймяваме предварително дали има или няма полицейско насилие, защото непрекъснато се говори за това през последните дни".

Няма да позволим да продължават спекулациите и опитите за нагнетяване на напрежение, както и да се търсят политически дивиденти от определени политически сили в българския парламент, продължи Фидосова.

"Ако има допуснати грешки – очевидно, че има случаи, по които има и допуснати грешки, да се анализира защо са се случили, за да може съответното политическо ръководство да вземе необходимите мерки за отстраняването им", заключи тя.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?