За 5 кутии цигари

Вече има дело срещу битите Начкови, за побоя МВР ще се саморазкрива

Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала досъдебно производство за намерените пет кутии безбандеролни цигари в дома на семейство Начкови от Мировяне, съобщиха пред Mediapool в сряда от държавното обвинение. За сметка на това по свързания случай с оказаното насилие върху Петър Начков, прокуратурата не е отворила дори и преписка.

Така заради стоте цигари, семейството от Мировяне е заплашено от затвор до 5 години и глоба в размер на 10 пъти намереното количество контрабандна стока, което е около 200 лева. В неделя от отговорното 2-ро столично РПУ обясниха, че акцията е неуспешна заради нищожното количество намерени цигари.

"За действията на полицаите (при ареста - бел.а.) очакваме доклада от проверката на инспектората  на МВР. Едва тогава ще се прецени дали евентуално да се образува досъдебно производство", заяви заместник-районният прокурор на София и говорител на институцията Руси Алексиев.

Според Наказателно-процесуалния кодекс прокурорите могат сами да инициират разследване и да го провеждат без задължително участие на полицията. Тази възможност бе дадена на прокуратурата със новия НПК от 2006 година, точно, за да се осигури нейната независимост от МВР по определени казуси.

В случая със семейство Начкови от МВР вече отрекоха да е упражнен полицейски произвол, след като шефът на столичното Второ РПУ Красимир Кръстев отрече подчинените му да са превишили правата си.

По думите му от неделя, полицаите нито са удряли, нито са ритали Начков, а просто приложили "необходимата сила”, за да го изкарат от автомобила му и да го заключат с белезници. Причината била, че Начков се е "хванал за колана" на колата си. Арестуваният разполага с медицинско свидетелство за кръвонасядания в областта на лицето, тялото и краката,  България е била многократно осъждана за полицейско насилие от Европейския съд по правата на човека по случаи, които служителите на МВР са твърдели, че са приложили "необходимата сила". Красимир Кръстев заяви, че лично е присъствал на реализирането на операцията и не видял нищо нередно в действията на служителите.

Семейство Начкови твърдят, че арестът е бил извършен със сила от около 30 тежко въоръжени полицаи в квартал "Илиенци" като Петър Начков е бил бит. После при претърсването на къщата им в Мировяне, дъщеря им Ралица е била оставена по бельо на студа.

Случаят стана известен и с факта, че  Ралица е създател на Фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ". Преди ден семейство Начков предупредиха, че най-вероятно свидетелите на побоя няма да дадат показания от страх. Инцидентът е записан и от охранителните камери на намиращия се наблизо офис на "М-Тел".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?