Премиерът с нова гледна точка за МВР

Полицията непрофесионална, Цветанов в бяло, но политически отговорен

ГЕРБ не може да бъде свързвана с непрофесионални полицейски акции

След като сподели серия гледни точки за последните провали в акциите на МВР в Перник и Мировяне, министър-председателят Бойко Борисов погледна ситуацията под нов ъгъл. В двете акции от последната седмица той разпозна непрофесионални действия от страна на вътрешното министерство, за което според премиера не бил виновен министър Цветанов, защото той е политическа фигура. Въпреки това обаче Борисов предупредил вицепремиера, че ако продължава да пази полицейските началници, всички негативи се трупат върху него и самият той ще трябва да понесе политическа отговорност. Това стана ясно от думите министър-председателя в сряда след инспекция на строяща се отсечка от столичното метро.

Борисов казал на министъра на вътрешните работи, че партията, която проповядва гражданско и европейско развитие на България, не може да бъде свързана с подобни непрофесионално проведени операции. Самият Цветанов обаче преди това обяви, че полицейско насилие няма.

Пълен текст на изявлението на вицепремиера Цветан Цветанов пред парламента

Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители! Днес съм пред Вас, провокиран от всичко онова, което направихте в днешния ден с Вашите чисто политически изявления и давайки сериозен чисто политически отзвук на криминални случаи, извършени като престъпления в страната.

Още

Попитан дали, ако и в бъдеще време се получат такива проблеми с предполагаемо полицейско насилие, ще поиска оставката на Цветан Цветанов, министър-председателят заяви: "Ако има политическа грешка, винаги съм казвал, че всеки в ГЕРБ носи политическата си отговорност".

Той обаче уточни, че “това, в случая, е грубо професионално несправяне със служебните ангажименти на полицаите на всички нива, участвали в тези две акции”.

“Вие, когато бях главен секретар, при акция да сте питали министър Петканов за нещо? Всичко идваше и ме питаше мене като професионален ръководител“,   припомни Борисов.

"На министър Цветанов му казах, че когато се хвърля да ги брани непрекъснато, в края на краищата при него отива цялата тежест и отговорност. Никой няма да търпи и да се качва тази отговорност на политическо ниво. Това се учи в Академията на МВР в Симеоново – как се прави оглед, как се отива на операция, как се задържа опасен, неопасен, стопански, какъвто и да било друг субект“, обясни министър-председателят.

“Това е непрофесионално проведена операция, тук трябва да се търси вина от главния секретар, през директора на СДВР, до началника на Районното”, заяви позицията си той.

Тезата му беше сходна и в понеделник, когато поиска "няколко оставки" на началници в МВР заради скандалната акция срещу семейство Начкови в Мировяне. Въпреки това обаче министърът на вътрешните работи премести един полицейски шеф и смъмри други двама с мотива, че тези наказания са достатъчно сурови.

“Завчера като отидох в МВР, много остро ги нахоках и публично ги порицах. Съответните началници, там в МВР, ги събрах и им казах, че това ще е последното, което считам, че е грешка от тяхна страна. В противен случай ще считам, че е умисъл”, каза още премиерът.

Малко по-рано: всъщност, наказанията били тежки

В сряда сутринта след среща с президента Плевнелиев премиерът изказа друга теза. Пропускайки препоръката за "няколко оставки", той изненадващо заяви, че волята му била изпълнена, но при нови подобни случаи ще си отидат големи началници в МВР.

"Напротив! Точно изпълниха моята воля и наказаха тежко участниците в тази акция. Това се случи! Отстраниха началника на районното управление, който е, по ранг, колкото един директор на областен град. Надявам се и министър Цветанов да ме е разбрал правилно, че това не може да бъдe стил и действия на МВР и в подобен следващ случай действително трябва да си отидат и големи началници от министерството. МВР, като стил, трябва да забрави превишаването на правомощията, които има при една такава акция! Има двама униформени полицаи, отиват да извършат проверка с един цивилен от икономическото направление и с това се приключва цялото мероприятие", заяви Борисов.

"Вчера бях в министерството, срещнах се с всички, които са участвали в акцията – грубо превишаване на правата, за което аз съм ги санкционирал. МВР като стил трябва да забрави превишаването на правомощията", добави Борисов в президентството.

И Цветанов, и Валери Йорданов обаче вече няколко пъти категорично отрекоха подчинените им да са си превиши правата, обяснявайки, че само са надценили опасността при акцията в Мировяне.

Плевнелиев за гафовете на МВР: "Няма да бъда коментатор на всяка случка"

"Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, всеки ден, която се случва в тази държава. Президентът отговаря за процеси, за модели, т. е. аз ще следя конкретни казуси, но в тяхното развитие", заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с премиера.

Държавният глава все пак допълни, че е удовлетворен от наложените три наказания по случая с ареста на семейство Начкови и че се надява оттук-нататък в действията на полицията да бъде забелязана положителна промяна.

"Ще го кажа в прав текст – оценката на риска е важна, т. е. какъв е рискът за една акция. Аз като президент ще изчакам да видя всички действия, ще изчакам да видя промените в начина и нагласата на работа. Ако видя, че има подобрение, ще го кажа. Ако видя, че не се учим от големи и малки грешки и продължаваме по същия начин, пак ще го кажа", увери Плевнелиев.

МВР с паралелна пресконференция за правата си

В рамките на проверките на сигнали за полицейско насилие от МВР вече са възприели ответната тактика, освен да анализират действията на служителите си, да инспектират и достоверността на медицинските свидетелства чрез "консултация със съдебен медик от наша страна".

Това стана ясно от думите на шефа на областната полиция в София Николай Николов, който бе повикан в сряда от ведомственото ръководство, за да участва в нарочна пресконференция в отговор на зачестили обвинения към МВР, че униформените системно превишават правата си.

Николов хвърли светлина около разследването на случая с изписването на фашистки и нецензурни надписи на пощата и 15 къщи в ботевградското село Скравена в началото на януари. Преди ден бившият вътрешен министър и депутат от БСП Михаил Миков показа експертиза на 18-годишния Петер Иванов, заподозрян за графитите, според която той има наранявания от електрошокова палка по шията, ръцете и краката.

Очаквано полицейският началник заяви, че вече завършилата вътрешна проверка не е установила никакви данни за полицейски произвол. От консултацията на експертното заключение, издадено в Александровска болница на Иванов, дори станало ясно, че момчето е имало достатъчно време след освобождаването си от ареста "да си причини сам тези петънца".

Повтаряйки думите на министъра си Цветан Цветанов от вторник, Николов подчерта, че Петер и още двама негови връстници доброволно "си направиха самопризнания", като родителите им не са имали никакви оплаквания и претенции пред разследващите. Майката на Иванов дори помолила полицаите да го освободят по-бързо, тъй като имал нулев час в училище. След като напуснал управлението в 16.30 часа обаче, МВР установило, че той не отишъл на училище, а в Александровска болница.

"Според мен това е защитна реакция от родителите на момчето", обобщи казуса Николов в синхрон с думите на Цветанов отпреди ден, че "не винаги трябва да приемаме за достоверно на 100% това, което казват пострадалите", визирайки скандалния арест на семейство Начкови от Мировяне, който предизвика поредната вълна от критики и искания за оставки на силовия министър.

Главсекът огласи статистика за гражданското насилие над полицаи

Брифингът, имащ за цел да представи в пълен обем позицията на МВР ръководството по отношение на обвиненията за произвол, продължи с включването на главния секретар Калин Георгиев, на който Цветанов разпореди да огласи статистически данни за броя на пострадалите служители на реда през 2010 г.

"Много неща се изприказваха за полицейското насилие и мисля, че ви стана ясно, че нито едно съмнение не е останало неразгледано", започна Георгиев с уточнението, че по случая в Скравена е сезиран и ведомственият инспекторат, който "трябва да окаже допълнително контролно въздействие върху проверката в Ботевград".

След това припомни двата смъртни случая, регистрирани в провинцията преди две години – застреляният при гонитба в Своге Любомир Митов и наръганият от пиян мъж в казанлъшкото село Енина Бончо Чернев. Освен тези трагични инциденти през въпросната година 9 полицая са получили тежки или средни телесни повреди при изпълнение на служебните си задължения, а общо 142-ма са леко пострадалите.

"Моля ви да не звучи като оплакване, моля само да го отчетете като факт", завърши изявлението си главният секретар. Думите му бяха подкрепени от Цветанов, който заяви, че "никой не е в състояние да изчисли енергията, нервите и всичко това, което в момента полицаите изпитват като натиск".

За пореден път министърът бе категоричен, че "никога, по никакъв начин в системата на МВР няма разпореждане за полицейско насилие" и добави, че в случая със семейство Начкови всички медии са представили тяхната гледна точка, без да е направено нито едно журналистическо разследване на това как тези хора изкарват парите си и с какво са се занимавали през последните години. Самите те многократно заявиха, че притежават магазин за хранителни стоки и цигари в кв. "Стрелбище".

Цветанов бил жертва на политическо насилие

Говорейки за политическия аспект на все по-растящото недоверие и критики към МВР, Цветанов каза, че ще информира депутатите, "които говорят тези несъстоятелни неща" за упражнен върху него натиск от конкретен политик заради разследване.

Въпреки че опозицията настояваше да чуе премиера Бойко Борисов, в парламента се яви Цветанов и обясни, че говори от името на министър-председателя.


В типичен неясен стил вътрешният министър почти през цялото време говори за себе си в трето лице и даде да се разбере че, няма да отговаря на никакви депутатски въпроси за полицейското насилие. Той каза, че полицейско насилие в България няма, а ако все пак има такива случаи, то е нормално като "навсякъде по света".

След изложението си, в което липсваха каквито и да е данни по същество, вътрешният министър пристъпи към оповестяването на политически натиск върху него, избирайки въпросителна форма към зам.-председателя на ДПС Лютви Местан.

“Това, което ме провокира днес да дойда и в голямата си част пред вас, господин Местан, искам вие като човек, който сте депутат от Старозагорски многомандатен район, искам да ми кажете: вие проявявали ли сте интерес по разследването на Иса Бесоолу, който в момента получи условна присъда, и дали сте оказвали някакъв натиск върху правоохранителната и правораздавателната система”, попита Цветанов.

“Търсите ли съдействие на по-горни инстанции това нещо да бъде решено, защото той е ваш близък и е част от вашата кампания, която всъщност ви е подпомагала?”, допълни той.

В отговор Местан оповести, че въпросният човек не е просто съпричастен или помагал в предизборната кампания, а е бил четвърти в листата на движението в Стара Загора. Местан разказа, че единственото нещо, което е направил, е да изпрати писмо до главния прокурор Борис Велчев, с което е искал да разбере по коя причина този човек е бил подслушван незаконно. Реагирайки на изказването на Местан, Цветанов заяви, че е ясно кой използва политическото си положение като изисква информация и така се меси в работата на институциите.

Електрошоковата палка, нейната липса и мечтата на битото момче

Вместо да обясни защо ботевградски полицаи са били с електрошокова палка 18-годишно момче, заподозряно за рисуването на нецензурни и фашистки графити, Цветанов заяви, че депутатите трябва да чуят и тезата на полицията. След това без никаква връзка със случая той разказа, че младежът е бил арестуван от полицията и по-рано.

След футболен мач в София момчето хвърляло бутилки и камъни по преминаващи коли. Именно това възпрепятствало щенията на младежа да стане полицай. "Това момче е пропуснало да реализира възможността на неговата мечта", обясни Цветанов, допълвайки, че в резултат на действията си младежът прекарал седмица в "сградите на МВР".

Проверката по случая в Скравена показа, че няма данни за полицейско насилие, защото  в Областната дирекция на МВР София нямало на въоръжение електрошокови палки.

Министърът заяви, че никога по никакъв повод няма разпореждания, давани в системата на МВР за упражняване на полицейско насилие.

"Колегите се ръководят само и единствено от интересите на обществото, върховенството на закона. Там, където будят допуснати подобни слабости и бъдат констатирани от извършените проверки, знаете, че сме безкомпромисни", каза той.

"Така ставате смешни пред българските граждани, те искат справедливост", обърна се министърът към опозицията.

После припомни, че по времето на правителството на Сергей Станишев са станали 18 отвличания. По думите му трябва да се наблюдава внимателно процесът по делото "Октопод", защото от него ще стане ясно какво се е случвало преди в държавата, политическата подкрепа и ходатайството от правителството на Иван Костов. Според Цветанов Костов лично е идвал в кабинета му и го е хвалил, че прави неща,които никой не е направил за последните 12 години. На трибуната и пред камерите говорите друго, обърна се Цветанов към Иван Костов.

Той попита защо левицата не се е разграничила от Пешо Сумиста, който бил съветник на Коалиция за България в този парламент. Сумиста е един от организаторите на поръчковите убийства и е поръчвал хората, както вие кюфтетата в стола на парламента, каза Цветанов

Иван Костов: Имаме за министър на вътрешните работи един страхливец

Според председателя на БСП Сергей Станишев Цветанов е направил опит да поднесе пред депутатите пропагандна реч. Чухме лъжи за чистота на ГЕРБ в политическо отношение, коментира той. Цветанов излъга, че Пешо Сумиста е експерт към ПГ на Коалиция за България, тъй като той е бил експерт към Комисията по образованието,младежта и спорта, ръководена от представител на "Атака",
посочи Станишев.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов определи като "гнусна инсинуация" опитът да бъде сочен с пръст и да бъде свързан с делото "Октопод". Това са думи на министър който излиза от релси, който не може да свърже фактите и да мисли логично, който не може да издържи да остане в залата да чуе думите на лицата, които е предизвикал със своите изказвания, каза Иван Костов. Имаме за министър един страхливец, казвам го в очите и отговарям за думите си, заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?