Основният заподозрян за убийството на Мирослава е бил подслушван след отвличането й

“Редовната” комисия в парламента ще констатира само “нарушения при конвоирането”

Основният заподозрян за убийството на Мирослава е бил подслушван след отвличането й

Основният свидетел и заподозрян за отвличането на Мирослава Николова от Перник Стойчо Стоев – Чочо, който, според официалната версия на полицията, се е самоубил в присъствието на служители на реда в апартамента си, се оказа подслушван от МВР, научи Mediapool.

Стоев, който се бил самопрострелял в главата, докато конвоиращите са обезвреждали несъществуваща аларма в апартамента му, е бил закачен на подслушване седмица след като Мирослава е отвлечена на 7 ноември 2011 година.

След три месеца подслушване, когато междувременно жертвата е умъртвена, а МВР лансира версията, че момичето е забегнало в чужбина, Стоев е задържан като основен свидетел и заподозрян.

Близки до анкетната парламентарна комисия за проучване на случаите на полицейско насилие в Народното събрание, съставена само от депутати от ГЕРБ, коментираха, че все още не е ясно какво е съдържанието на подслушваните разговори на Стоев. Неясно остава и защо, ако е бил основен заподозрян, е задържан чак на 11 януари, почти три месеца след като към него са приложени СРС.

До края на тази седмица или в средата на следващата се очаква комисията да представи доклада за свършеното от нея. В него се очаква да бъде записано, че по случая “Мирослава” действително има нарушения, но те са по-скоро при конвоирането на самоубилия се Чочо.

“Не можем да констатираме други нарушения и проблеми, тъй като случаят не е приключен и затворен. Освен това няма други тревожни факти освен самото превозване на Стоев”, обясниха депутати от комисията.

По време на своето разследване обаче алтернативната комисия, съставена от девет опозиционни депутати, констатира, че самоубилият се Чочо нямал барутен нагар по ръцете, което е практически невъзможно, ако той наистина е стрелял.

Друг озадачаващ факт, който опозиционните парламентаристи са открили при огледа си в апартамента на Стоев, е височината на рикошета на куршума на стената, в килера, където той се е прострелял. Според някои депутати рикошетът е на около 1.60 м. над земята, а самият Чочо е бил висок около 1.75 м.

Според обясненията на полицията заподозреният се е самоубил, натискайки спусъка на пистолета с палец, докато ръцете му били с белезници.

Народни представители посочиха още един факт. Алармата в апартамента на Стоев, която трябваше да бъде обезвреждана от полицията при втория оглед и която косвено стана причина служителите на реда да "изпуснат" от вниманието си Чочо и той да се самоубие, всъщност е била изключена от повече от година.

Депутатите допълниха, че не е имало проблем и с тока в апартамента, както се твърдеше в началото. “В коридора и в самия апартамент е било напълно светло, защото огледът е правен през деня, а вратите на стаите към коридора са стъклени и не е било необходимо да се занимават с електричеството”, гласеше обяснението им.
Освен това в апартамента на Чочо е било открито нещо като любовно писмо от Стоев до неговата приятелка, с която живеел на семейни начала. Листчето не е иззето като веществено доказателство и очевидно не му е правена графологична експертиза.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?