Борисов обеща съдействие на опозиционната комисия "Мирослава", Цветанов е ядосан

Министърът вярва на противоречивите обяснения на шефа на ГДБОП и нападна Иван Костов

Министър-председателят Бойко Борисов е обещал на народните представители от опозицията, сформирали алтернативната комисия по случая в с убийството на 18-годишната Мирослава от Перник, да съдейства за изясняването на факта дали мистериозно самоубилият се основен заподозрян Стойчо Стоев-Чочо е бил сътрудник на полицията.

Това стана ясно в понеделник след като депутатите от Синята коалиция, БСП, ДПС и “Атака” се срещнаха с премиера.

За разговора настоя лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов по време на парламентарния контрол в петък.

В понеделник депутатите от въпросната комисия се срещнаха с Бойко Борисов, след което обявиха, че шефът на ГДБОП Станимир Флоров най-вероятно е излъгал за самоубийството на един от двамата заподозрени в престъплението – Стойчо Стоев-Чочо.

Преди месец пред вътрешната комисия Флоров заяви, че алармата в апартамента на Стоев се е включила, предизвикала е суматоха, която той е използвал, за да се самоубие. Сега обаче депутатът от ДПС Христо Бисеров съобщи, че аларменото устройство не е действало повече от година.

По неофициална информация на Mediapool пред депутатите от алтернативната комисия премиерът е изказал мнението, че има множество закононарушения по случая “Мирослава”. Това той призна и през януари, когато се надигна сериозно обществено недоволство заради провалени акции на МВР, но до оставки не се стигна.

Според народните представители има много неясноти и несъответствия между действителните събития и начина, по който ги представя ръководството на МВР.

Алтернативната комисия от самото начало изказва съмнения, че основният свидетел и заподозрян по случая – Стойчо Стоев-Чочо, който според версията на МВР се е самоубил в присъствие на полицията при доста странни обстоятелства, е сътрудник на службите.

По думите на Иван Костов пред БНР след срещата, Борисов се ангажирал да съдейства за разкриването на този факт по законовия ред.

“Поискахме да ни се съдейства и да получим положителен отговор на поканата към Цветанов, главния секретар, шефа на БОП, конвоиращи лица и така нататък, за да изясним важни обстоятелства, тъй като има многобройни несъответствия между това, което те са твърдели, и това, което ние сме установили. Например алармата. Алибито за влизането в апартамента е алармата. А всъщност аларма няма как да е имало”, допълни лидерът на ДСБ.

Както Mediapool съобщи миналата седмица, алтернативната комисия е настояла и е получила уверението на прокуратурата, че ще бъде направена експертиза на алармената инсталация, свързана със СОТ, в апартамента на самоубилия се.

Те настояват за тази експертиза, тъй като при огледа на жилището на Чочо, който направиха миналата седмица, станало ясно, че алармата на Стоев не работи от една година.

“Как при неработещ СОТ, каквато е официалната версия на разследващите, те са изключвали алармата и затова го изпуснали от поглед и той се е прострелял”, коментираха депутати.

Въпреки съмненията за неработещ СОТ, от МВР обяснили на депутатите от алтернативната комисия, че двама полицаи оправяли осветлението, а друг е прерязвал жиците на алармата. Малко преди това окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов обаче беше заявил следното:

"В апартамента е имало локален СОТ, който Стоев е трябвало да изключи, като се е наложило сам да пререже кабела". Тогава той уточни, че Стоев е бил придружаван от двама полицаи, които му подали стол, на който да се качи, за да прекъсне алармата.

Народните представители от опозицията са открили и още несъответствия.

Депутатите са са разбрали за липсата на барутен нагар по пръстите на Стоев, за когото от МВР твърдят, че се е самоубил.

Те са намерили и още едно несъответствие при огледа си в апартамента на Стоев. Странна се оказала височината на рикошета на куршума на стената в килера, където той се е прострелял. Според някои депутати рикошетът е на около 1.60 м. над земята, а самият Чочо е бил висок около 1.75 м., което означава, че както е с белезници, трябва да е вдигнал ръцете си високо в дясната част на главата и да се е прострелял под ъгъл.

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов не крие раздразнението си от активността на алтернативната комисия, която действа паралелно на официалната, ръководена и формирана от ГЕРБ.

"Иван Костов да даде отговор защо имахме умишлени убийства толкова много на брой, защо имахме толкова много откраднати моторни превозни средства 2000 г. – 11 281, съпоставимо с 2011 г.- 3214, както всичко, свързано с престъпления, които са извършвани на територията на страната и къде е била активната роля на този министър", коментира министър Цветанов в понеделник, след срещата на опозиционните депутати с премиера.

Цветанов добави, че ако трябва да избира на кого да вярва, ще предпочете Флоров, тъй като информацията му е установена на базата на поверителна справка, която бе представена пред вътрешната комисия в парламента преди повече от месец. Според министъра такива политически атаки са насочени към определени конкретни служители, които имат пряко отношение към разкриването на тежката организирана престъпност в страната през последните години.

"Това че някои депутати като Иван Костов интерпретират и хвърлят поредни обвинения, аз не бих искал да ги коментирам. Това е негово право като политик, който това умее да прави. Аз не бих искал да влизам в детайли на една измислена комисия, която всъщност няма абсолютно никакъв статут, никакви правомощия или заключения, които могат да излязат и да бъдат официализирани от Народното събрание", заключи раздразнено МВР шефът.

В типичния си стил той не пропусна да нападне за пореден път бившия премиер Костов за това, че по време на неговия мандат е имало много повече поръчкови покушения, отколкото при управлението на ГЕРБ. Министърът изнесе и статистика, според която през 1998 г. е имало 381 умишлени убийства, докато през 2011 те са били само 121.

"Мога да кажа на г-н Костов, че тези колеги в системата на МВР денонощно работят и участват активно в разкриването на тежки организирани престъпни групи", добави в заключение Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?