Превод на заплата и аванс спря стачката в мина "Черно море"

Тринадесет часа протестираха под земята миньори от бургаския рудник "Черно море" заради неплатени заплати, но прекратиха стачката след като получиха възнагражденията си за месец октомври и по 550 лева аванс за ноември.

Общо 45 миньори от нощната смяна отказаха да излязат от рудника в сряда сутринта, протестирайки срещу НЕК, която дължала 510 хиляди лв. на "Топлофикация Сливен", която трябва да се разплати с мините. Последните пари, които са получили миньорите, са аванси през октомври.

Стачката принуди ръководството на мината на бизнесмена Христо Ковачки да извърши забавените плащания. Това е станало възможно след като "Топлофикация-Сливен", също притежавана от Ковачки, е превела 360 000 лв. на мината. От ръководството на въгледобивното дружество са обещали на протестиращите да им платят останалата част от ноемврийските заплати в началото на следващата седмица.

Така миньорите напуснаха рудника, пострадали няма. Протестиращите обаче не очакват финансовото състояние на мината да се подобри. Те не вярват, че ще бъдат взети необходимите мерки, за да се възстанови системното разплащане в сферата на енергетиката.

Това е поредната стачка под земята на миньори от "Черно море", след като в средата на септември, малко преди изборите, те отново протестираха за неплатени заплати и обвиниха НЕК, че не си плаща. Тогава превод на половин милион лева от държавната електрическа компания спря стачката.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?