Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президент, премиер и партии вкупом срещу омразата и насилието

54 коментара
Сн. БГНЕС

Ден след като Европейската комисия (ЕК) настоя България да се противопостави на антиимигрантската пропаганда и след няколкото расистки нападения в София, държавните институции и политическите партии в парламента излязоха с поредица декларации срещу насилието и призиви за толерантност и спокойствие.

Президент и премиер с обща декларация

"Ксенофобията и псевдонационализмът могат да нанесат сериозен удар с дългосрочни последици върху европейския облик и репутацията на страната. Те разрушават обществото отвътре". Това заявиха  президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Пламен Орешарски в обща декларация, разпространена едновременно от правителствената информационна служба и прессекретариата на държавния глава.

"Гражданската война в Сирия продължава вече трета година. Кръвопролитията отнеха живота на повече от сто хиляди души, а милиони сирийци бяха прокудени от домовете си. Един горд народ с богата история и култура сега е подложен на изпитание и болка. Бежанската вълна от Сирия е провокирана от конфликт, който разрушава милиони човешки съдби. В страната ни идват хора, бягащи от злото на войната", посочват президентът и премиерът в началото на декларацията си.

България е длъжна да се отнесе отговорно към този проблем в името на универсалните ценности, които поставят живота и правата на човека като най-висши блага, се казва по-нататък в документа. Българският народ е доказал в годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда. Това е част от нашата национална култура и основателен повод за гордост.

Въпросът с бежанците и хората, търсещи закрила, не бива да се политизира. Всяка държава има своите механизми да се справи с нелегалната имиграция, но бежанците се нуждаят от специален подход и не е случайно, че те са обект и на международна правна закрила, подчертават Плевнелиев и Орешарски.

Насаждането на страх и омраза, противопоставянето на различни групи в обществото, е опасно и по никакъв начин не бива де се толерира. Не бива да се спекулира относно материалното и финансово обезпечаване на бежанците. То няма да засегне социалните плащания към българските граждани, нито ще се отрази на работните места или на пенсиите на нашите родители. Бягащите от войната сирийци не идват в страната ни от добро. Те не искат нашите пари. Те просто търсят помощ и закрила. Затова е важно всички граждани и общественици да подходят с разум и отговорност, се казва в съвместната декларация.

Ксенофобията и псевдонационализмът могат да нанесат сериозен удар с дългосрочни последици върху европейския облик и репутацията на страната. Те разрушават обществото отвътре. През последните дни станахме свидетели на тревожни инциденти, криминални актове на нападения, съчетани с опити за всяване на омраза и призиви за изгонване на бежанците. Налагането на ненавист и нетърпимост към различния и
настройването на хората едни срещу други, както и заиграването с етническия мир, са крайно опасни и неприемливи действия, които категорично трябва да бъдат осъдени, заявяват президентът и министър-председателя на страната.

Усилията на всички граждани, политици и институции трябва да се насочат към предотвратяване на подобни случаи в бъдеще, за успокояване на напрежението и за спиране на насаждането на омраза и на разделение в обществото. Важна е и адекватната реакция от правоохранителните органи. Отправяме апел към всички за солидарност и за съпричастност към страданието на бежанците, потърсили закрила в
страната ни. Нека всички ние докажем своята хуманност и цивилизационен избор, призовават Плевнелиев и Орешарски.

Станишев: Насажда се омраза не само срещу различните, но и срещу другомислещите

Тяхната декларация бе последвана от изявления в пленарната зала на всички, представени в парламента партии, като всяка от тях намери свой специфичен акцент в общия призив срещу насилието и омразата.

Лидерът на БСП Сергей Станишев призова да си спомним традициите на толерантност на българското общество, с които толкова се гордеем, и припомни, че в труден момент страната ни е приютила арменците, които са бягали от Османската империя, и е спасила българските евреи от концентрационните лагери.

В страната се насаждат страх, ксенофобия, омраза към бежанците и имигрантите. Тази омраза почива и върху реално напрежение в българското общество за опасността и последиците от бежанската вълна, посочи Станишев, но обърна внимание, че през последните години все повече се насаждат омраза и нетърпимост не само към различния по етнически или верски признак, а към всеки, който мисли по различен начин.

Отучихме се да се чуваме помежду си. Някои политически сили упорито насаждат, че всеки, който е на различно от тяхното мнение, трябва да бъде заклеймен публично, отбеляза Станишев и като израз на тази тенденция посочи "прословутите напоследък списъци на журналисти и общественици, които имат различно мнение от това на протестиращите". Срам и позор за политически сили, които заявяват, че са демократични, които отстояват европейски ценности на думи, но не се разграничиха от това действие, обяви лидерът на БСП.

Той посочи, че в трудната ситуация, в която за първи път изпитваме такъв натиск на бежанци и нелегални имигранти, всички институции трябва да работят на базата на националните интереси, да се знае че има единна държавна и обществена воля и по никакъв начин да не се допуска толериране на нетърпимостта, омразата и още повече на насилието над хора на територията на Република България.

ДПС осъжда насилието, независимо дали жертвата се казва Метин, или Вики

ДПС осъжда проявите на насилие, независимо дали жертвата се казва Метин, или Вики, заяви председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от парламентарната трибуна.

Той съобщи, че е бил във Военномедицинската академия и е видяло обезобразеното лице на 27-годишния младеж, който се бори за живота си. Метин е жертва на омразата и на етническата и религиозна нетърпимост в българското общество, посочи Местан, имайки предвид нападението срещу български турчин от Шуменско, зверски пребит на ул. "Пиротска", който продължава да е в кома във ВМА. Това нападение, както и подобни прояви срещу сирийски младеж, жена от Камерун и мъж от Мали последваха раняването на 20-годишната продавачка Виктория Христова, която бе ранена с нож от алжирец, при обит за грабеж.

Лютви Местан апелира останалите парламентарни групи да ясно да осъдят насилието и да призоват своите членове и симпатизанти да се разграничат от проявите на етническа и религиозна нетърпимост. Можем да се делим политически, да имаме сериозни разминавания, но нямаме право да се делим по отношение на онези ценности на българската демокрация, които са не в полето на политиката, а на общочовешките стойности, каза той.

"Обръщаме се към стотиците хиляди членове и симпатизанти с молба да се въздържат от какъвто и да е друг отговор на подобни прояви на насилие и провокации, освен обръщане към компетентните институции в България, от които очакваме бързо и качествено разследване. Защото, ако тези прояви останат ненаказани, няма съмнение, че ескалацията на насилие ще се окаже неизбежна", заяви председателят на ДПС.

И "Атака" е против вандализма и нападенията на когото и да било

"Атака" е против вандализма и нападенията на когото и да било, но ще бъда удовлетворен, ако чуя такова отношение без разделяне на имена и принадлежност, заяви на свой ред лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Бих се зарадвал, ако Местан беше обърнал внимание на нападението към Виктория и я беше посетил в болницата, добави той.

Сидеров поиска да се заклейми и "вандализмът по улиците на София", имайки предвид свалянето на рекламни материали на партийната телевизия на "Атака" по време на протестите в неделя. Това означава, че в България власт не се упражнява, коментира тези случаи Сидеров и допълни, че правото на демократичен протест не може да се смесва с вандализъм. Точно това е фашизмът, плакати и книги са горели при режими, които цялото човечество отхвърля, посочи лидерът на "Атака", след което предупреди, че ако се палят образи на политически противници и на хора, които не ни харесват, ще стане голямо аутодафе и голям пожар.

Сидеров се спря и на потока от имигранти, които по думите му застрашава сигурността и гражданския ред, и призова за подкрепа на проекторешението на партията му да бъдат екстрадирани всички нелегални имигранти. Той имал данни от свои източници, че само за един ден границата са преминали 400 души, като полицаите не ги спирали, а само ги броели.

ГЕРБ: Основният проблем е дефицитът на справедливост в държавата

И ГЕРБ е против насилието, независимо от етноса и вероизповеданието, заяви от името на парламентарната група на опозиционната партия нейният заместник-председател Красимир Велчев. Преди месец премиерът посочи като постижение на правителството, че вече няма страх сред населението, поздравявам ви с този "успех", обърна се към управляващите то и ги попита не им ли се струва смешно това твърдение.

Добивам впечатлението, че се говорят общи приказки, за да се избяга от основното, каза Велчев и посочи като основен проблем дефицита на справедливост в държавата. Какво доведе този хаос в държавата, какво наложи ние, народните представители, да бъдем оградени и пазени от собствените си деца, попита депутатът от ГЕРБ.

"По-безпринципна коалиция надали е съществувала някога в Народното събрание", добави той, след което се прехвърли на случая с Христо Бисеров.

"Единият от въпросите е кой предупреди висшето ръководство на ДПС за действията на Бисеров, кога реално ръководството на ДПС разбра за всички тези нередности, които е вършил зам.-председателят на партията, и най-важните въпроси, които обясняват защо има хаос - знаел ли е вицепремиерът за разработката в ДАНС, ако не е знаел, въпросът е кой управлява държавата и ДАНС, ако е знаел - защо излъга българското общество", каза Велчев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

54 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #54
 2. Анонимен
  #53

  Люси, щом искат гражданска война , защо не. Нека се разплатим Люси ,нека !? Буда и офшорлиев искат това , нека, в края на краищата ,защо не !?

 3. Анонимен
  #52

  А бе тая работа не е като оная...Сега бежанците и имигрантите са много малко...след 5-10 години - когато станат 200-300 хил., ще е друго и някои в държавата ще трябва да прави адекватни политики - сега е лесно - на никой не му пука...дано като се напълни с чужденци почнат да правят нещо смислено за тях - то е ясно че българите вълци ги яли - но тези вълци не са бежанците... Бог да пази от бг толерантност, любов и признателност...

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #51
 5. Анонимен
  #50

  47 - нещо си объркал посоките. Питай къде е перачът на пари Христо Бисеров. А пълзящата гражданска война се раздухва от от шпицкомандите на червената мафия- Атака,ВМРО и футболните агитки.

 6. Анонимен
  #49

  Всеки ден,явно по сценарий в София бива нападан чужденец. Явно някой цели раздухването на етнически конфликт.Пита се къде е полицията ? Как така в центъра на София хиляди полицаи от цялата страна бият мирни граждани, а ги няма никакви при предотвратяването на подобни нападения ? Явно червената клика е готова да вкара България в етнически конфликт само и само да се закрепи на власт.

 7. Анонимен
  #48

  46 - Много точно !

 8. Анонимен
  #47

  Офшорлиев да не се прави на ни лук ял и ни лук мирисал, той не може да се прави на миротворец,защото точно той и Буда носят отговорност за пълзящата гражданска война.Тези двамата, офшорлиев и Буда. А тези ранобудни агресори и шпицкоманди ще бъдат озаптени ,Долу мутрите, веитата ,фотоволтаиците, офшорките, олигарсите, ,насилниците,окупаторите ,долу веригите.

 9. Анонимен
  #46

  Какъв цинизъм...! Правителство на Станишев, Местан и Сидеров, което разпалва ксенофобията, размахва палки срещу инакомислещите, лъже и клевети безогледно всеки който изкаже критично мнение срещу тях, изпраща провокатори, купува агитки, телевизии, сайтове, назначава клеветници...плаче с крокодилски сълзи за ксенофобия раздухвана от някои друг..Боже какъв цинизъм! Не мога да разбера защо Президентът не излезе сам или заедно със студентите, с декларация срещу фашизма, а допусна да застане рамо до рамо с този който е начело на фашисткото правителство на България в момента!?..Недоумявам.

 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #45

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.