ЕК обеща помощ заради бежанската криза, но поиска действия срещу ксенофобията

Правителството очаква 90 млн. евро от Брюксел, изчислявайки разходите си на 130 млн.

ЕК обеща помощ заради бежанската криза, но поиска действия срещу ксенофобията

Европейската комисия (ЕК) настоя България да се противопостави на антиимигрантската пропаганда, като в същото време потвърди, че ще отпусне допълнителна финансова помощ за България заради бежанската криза, без обаче да уточнява кога и в какви размери.

В същото време вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова изненадващо обяви в понеделник, че България очаква помощ от 90 млн. лв. от Брюксел, а военният министър Ангел Найденов "пресметна", че разходите на България за бежанците до този момент са 258 млн. лева.

На този фон говорителят на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом – Микеле Черконе съобщи, че ЕК все още не е взела официално решение за осигуряването на помощ за България, но такова се очаква "съвсем скоро".

"Готови сме да подкрепим властите в справянето с този невиждан наплив, призовавам за търпение", заяви говорителят, който определи бежанския поток към България като "невиждан".

Досегашните очаквания бяха в краткосрочен период ЕК да окаже помощ на България за бежанците, но в далеч по-малки мащаби. Официално София поиска 6 млн. евро. Надеждите са следващата година България да получи повече средства от предварително планираните в бюджета на ЕС, но досега няма каквото и да е потвърждение на обявената от Златанова многомилионна помощ за бежанците.

ЕК иска борба срещу антиимигрантската пропаганда

"Всички трябва да проявим кураж и на всички нива от обществото да направим така, че да се противопоставим на какъвто и да е вид пропаганда или подход, който прави имигрантите лесна мишена или жертва на други проблеми. На политическо ниво има нужда от лидерство, което да промени факта, че имигрантите се разглеждат и като част от причините за други проблеми. Трябва да разглеждаме мигрантите и миграцията от гледна точка на ползата, която носят за европейската икономика, общество и култура”, коментира Керсоне.

Всички имаме своята роля в борбата с тази пропаганда, която, за съжаление, понякога дава почва на движения, на сили или на хора, които се насочват към насилие, заяви Черконе след поредния инцидент с чужденец у нас – в неделя вечерта 18-годишно момче от Мали пстрада леко при сбиване между няколко българи и имигранти.

Антиимигрантската риторика бе осъдена и от държавния глава Росен Плевнелиев.

"Опитите за насаждане на омраза и за извличане на тясно партийни дивиденти, водени от фалшив национализъм, са опасни и крият огромни рискове", предупреди той.

Призвани сме да проявим проявим към хора в беда исконната българска толерантност, независимо от техния произход и националност, допълни държавният глава.

През последната седмица расистките нападения в столицата рязко се увеличиха. Причина за ескалиралото напрежение стана раняването на 20-годишната продавачка Виктория Христова, която бе ранена с нож от алжирец, при обит за грабеж преди десетина дни. Преди това 28-годишен български турчин бе зверски пребит в района на ул "Пиротска", като за атаката бяха арестувани двама неонацисти, които заявиха в полицията, че са се объркали, мислейки мъжа за имигрант. Пострадалият беше откаран във ВМА с тежка черепно-мозъчна травма и все още се намира в кома.

Правителството очаква 90 млн. лева помощ от ЕК

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова съобщи в понеделник, че страната ни вече е получила от ЕК "няколко милиона с тенденция да станат около 90 милиона".

Възможно е посочените от нея 90 млн.евро да бъдат разпределени за България през следващия програмен период 2014-2020 година, което означава, че страната тепърва би трябвало да кандидатства за тях, но Златанова не уточни изрично.

"Лошата новина е, че само с тези средства за съжаление няма да се реши цялостният проблем. Той ще се реши от материалната гледна точка, но важно е да се знае и ние това го обясняваме на нашите европейски партньори, че България досега не се е сблъсквала с такъв проблем", подчерта обаче министърът.

Военният министър Ангел Найденов пък съобщи, че досега от Европейския съюз са предоставени 6 млн.евро и техническа помощ.

"Това е много малка част от необходимия ни ресурс, който е стотици милиони", каза той.

По думите му досега направените разходи за влизащите в страната ни бежанци възлизат на 258 млн.лв.

Евродепутатът от БСП Евгени Кирилов пък съобщи, че България ще получи техническа и финансова помощ от ЕС през януари.

Според него около 5 милиона от социалния фонд ще бъдат заделени, за да се помогне на страните в най-тежко положение.

Правителството се оказа тотално неподготвено за бежанската вълна, макар че гражданската война в Сирия започна в началото на 2011 г. и след наплива към Турция можеше да се предвиди, че бежанците ще се отправят и към България.

В последните седмици кабинетът излезе с няколко плана за реакция, а вината за сегашната ситуация бе хвърлена на предишното правителство начело с Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България