След нападението срещу продавачка в центъра на София

"Атака" заплашва с гражданска война заради бежанците, ВМРО - да защити българите "както намери за добре"

МВР с масирана акция срещу чужденци с неизяснена самоличност

Сн. бТВ

Случаят с нападението срещу млада жена продавачка в центъра на София, която бе нападната и ранена от мъж, най-вероятно чужденец, задигнал от магазина 300 лева в нощта на петък срещу събота, стана повод за серия митинги и шествия на националисти в столицата в неделя, с основен лозунг "България на българите” и основен прицел – "прищълците нелегални имигранти”.

Нападнатата жена, чийто живот бе спасен и е извън опасност, е в стабилно състояние.

Търсещи убежище в България от един от специализираните софийски центрове излязоха с декларация, в която също осъдиха остро нападението и призоваха за строго наказание на извършителя.

В това време п олицията предприе операция в София, която доведе до задържането на 59 чуждестранни лица с неизяснена самоличност.

"Атака” заплашва с гражданска война

От партия "Атака" заплашиха, че в България ще стане гражданска война, ако правителството продължава „антинародната си политика” и незабавно не затвори българо-турската граница.

Около 50-тина души, привърженици на партия "Атака" организираха митинг пред сградата на Министерство на вътрешните работи. Те издигнаха лозунги за незабавно експулсиране на бежанците от България.

За целта партия "Атака ще внесе този петък в Народното събрание проекторешение, с което настоява "за еспулсиране на всички пришълци, нелегални емигранти". Това информира събралите се лидерът на партията Волен Сидеров.

Тук сме за да попитаме вътрешния министър Цветлин Йовчев защо не спазва законите, каза още Сидеров.  Той припомни, че внесеното от "Атака" в Народното събрание предложение за мораториум за влизане на бежанци в страната беше отхвърлен със 165 гласа.

Партията на Сидеров настоява и незабавно да бъде затворена българо-турската граница.

След това привържениците на партията се отправиха към софийската джамия, където лидерът им държа реч от автомобил. "Тук не бива да се допуска нито един пришълец, българската земя трябва да бъде за българите, българската икономика - да бъде за българите", каза той.

ВМРО с едноседмичен ултиматум към управляващите

В същото време няколко хиляди души се отправиха на протестно шествие от НДК до Министерския съвет заради проблема с бежанците, предаде агенция "Фокус". Представители на различни националистически формации като ВМРО и движение "Национална съпротива" участваха в общо шествие и скандираха "България на българите, бежанците вън". Те издигнаха националния флаг и листове, на които пише "Вики"–името на 20-годишното момиче, нападнато в центъра на София.

ВМРО дава едноседмичен ултиматум на управляващите да възстановят реда в столицата и да организират експулсирането на криминалния контингент сред нелегалните имигранти, се посочва в обръщение на организацията до президента, министър-председателя, министъра на вътрешните работи и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

От ВМРО посочват, че ако управляващите не вземат мерки, ще вземат в свои ръце съхраняването и защитата на живота и имота на всеки български гражданин както намерят за добре.

Ако правителството не вземе мерки ВМРО ще прибегне до самоорганизация в духа на нейните традиции - доброволни патрули и отряди, заяви зам.-председателят на партията Ангел Джамбазки, цитиран от БТА.

Полицейската операция

59 души са задържани при операцията на МВР в хостели и места в София, където живеят бежанци. Акцията започна, след нападението срещу продавачка в денонощен магазин в центъра на София, съобщи БНР в неделя.

Операцията е проведена от специализираните полицейски сили към СДВР и жандармерията. При проверките в хостели и квартири, където живеят бежанци под наем са установени 59 души, които са били с неизяснена самоличност. Те са откарани в четири районни полицейски управления в София - 2-ро, 3-то, 5-то и 6-то. Към момента 13 от чужденците остават в ареста за 24 часа, уточниха за "Хоризонт" от МВР.

Продължава и издирването на мъжа, който нападна и наръга с нож 20-годишната продавачка в денонощен магазин на Пиротска. За него се знае, че е влязъл в страната преди близо 8 месеца. Най-вероятно мъжът е алжирец или мароканец, уточниха още вчера пред БНР източници от полицията.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви пред медията, че МВР разполага със самоличността на нападателя.

Бежанците от "Военна рампа” осъдиха нападението

Търсещите убежище в България, настанени в бежанския център в столичния квартал "Военна рампа", остро осъждат нападението над 20-годишна жена в центъра на София. Това се казва в декларация бежанците от лагера, подкрепени от "Асоциация на свободна Сирия", изпратена до медиите.

Този акт на насилие е престъпление и човекът, който го е извършил, трябва да понесе най-строгото наказание. Изразяваме своята искрена солидарност с нея и нейните близки и заедно с тях се молим за нейното бързо възстановяване, се казва още в декларацията.

Бежанците заявяват, че са в България с мирни намерения, водени от желанието да запазят живота и здравето си, а не да рушат обществения ред и да бъдат заплаха за българските граждани.

Те заявяват, че ценят и уважават помощта и съпричастността на всички български граждани, които доброволно и всеотдайно са до тях в тези трудни моменти. Именно защото България сега е нашият втори дом, искаме да декларираме, че ще пазим реда и законите в страната и заедно с вас ще се борим с всеки, който може да бъде заплаха за тях, заявяват бежанците.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?