Неуспешна "дипломатическа" совалка на Цветлин Йовчев

Офертата за повече полицаи и работни места не убеди Телиш да приеме бежанци

МВР шефът говори срещу ксенофобията, местните отговориха с план за блокада на жп линия

Цветлин Йовчев. Сн. БГНЕС

Опитът на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев лично да убеди жителите на плевенското село Телиш да преустановят протестите си срещу евентуалното откриване на бежански лагер от закрит тип в местното военно поделение се оказа повече от неуспешен.

МВР шефът отиде в известния с червеното си вино район, за да уведоми негативно настроените към имигрантите хора, че отварянето на подобен център ще им осигури засилена полицейска охрана и повече работни места.

"Ако допуснем да се разрасне ксенофобска вълна, това ще доведе до отваряне на такава рана в обществото, която ще зарасне много трудно", заяви пред медиите Йовчев, добавяйки, че "в този момент е необходимо да имаме националноотговорно отношение от всички институции и политически партии, да има ясни послания в обществото, които да дадат сигнал".

Министърът запозна местните и с трудно реализуемия план на правителството да настоява пред ЕС за приемане на обща европейски политика към бежанците, както и за постигане на споразумение за реадмисия с Турция (нелегалните имигранти, идващи от южната ни съседка, да бъдат връщани обратно на тяхна територия – бел. ред.).

Най-важна е сигурността на хората, посочи Йовчев и допълни лаконично, че се обсъждат варианти населените места, приемащи бежанци, да имат полза от изграждането на инфраструктура и изпълнение на други проекти, които в момента са "замразени". Той проведе и разговор с кметовете от общината, след което разгледа поделението, набелязано за евентуален нов лагер.

"Жителите на селото ще са наясно какво се прави и ще следят стъпка по стъпка дали сме си свършили работата", ангажира се още вътрешният министър, но посланията му останаха без желания ефект.

Протестиращите в село Телиш изразиха категоричните си намерения да попречат на идването на бежанци в района, като освен блокадата на пътя София – Плевен, планират същата акция и на жп линията в неделя, ако управляващите не се съобразят с исканията им.

"Защото, първо, работните места, които той предлага, че ще бъдат открити тук, са много малко, от порядъка на десетина човека, а това, което губим като инвестиция, защото районът е индустриална зона, е от порядъка на 450 работни места. Направи опити и в други неща да ни убеди, но не става. Условията при нас са по-лоши от тези в района между Плевен и Ловеч, който е далеч от населени места", коментира пред БНР Марин Шкодров от инициативния комитет в Телиш, организирал протестите.

По думите му заключението на гражданската защита, че филтро-вентилационната уредба в поделението е изправна не е достоверно. Местните антиимиграционни демонстранти се опасяват освен от увеличаване на престъпността, и от зарази. Обещанието за разполагане на повече полицейски сили в района също не ги успокоява.

"Преди година и половина тук ставаха по 5-6 обира на денонощие. Правихме доброволни отряди. След това си наехме фирма и вече има спокойствие в селото. Виждаме, че държавата не е в състояние да ни осигури спокойствието, надеждността на нашия живот и затова действаме по този начин. Ние сме убедени, че защитата на нашите интереси е в наши ръце", контрира Шкодров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?