Докато МВР "прочиства" маршрута му от София до южната ни граница

Гръцката полиция задържа заподозрения за нападението над Виктория

Цялото придвижване на Салахедин Бин Аладин било "облечено" със свидетелски показания

Заподозреният алжирец Салахедин Бин Аладин. Снимка: МВР

Четири дни, след като 20-годишната продавачка в денонощен магазин на столичната ул. "Пиротска" Виктория Христова бе нападната при опит за грабеж и ранена десетина пъти с нож, МВР обяви, че заподозреният за престъплението алжирец е задържан.

Оказа се, че 20-годишният Салахедин Бин Аладин всъщност е открит и заловен от служители на гръцкия полицейски участък "Орестиада", тъй като е успял да изпревари родните разследващи и, преминавайки през Пловдив и село Мезек, е влязъл в Гърция на път за Кипър.

Това стана ясно от изявление по случая на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в сряда пред главния вход на силовото ведомство на ул. "Шести септември".

По думите му полицията е получила около 19.00 часа в понеделник "сигнал от добросъвестен гражданин, който ни информира, че лицето е видяно на територията на град Пловдив". Впоследствие униформените организират блокада на хотел "Лайпциг", където е отседнал Аладин. Щурмуват стаята му, но става ясно, че той е напуснал района към 19.30 часа, отправяйки се с такси към село Мезек, на 5 км от гръцката граница.

"Проведохме отново оперативно-издирвателни мероприятия, бяха взети мерки и блокирахме района и на село Мезек в две посоки - от едната страна направихме блокада на селото, от другата страна служителите на "Гранична полиция" блокираха границата. Това се разви вече към 23.00 часа вечерта в понеделник", разказа Лазаров.

Тези действия обаче отново не водят до успех и издирването на алжиреца продължава и целия ден във вторник. "Координирана" е и съвместна операция с гръцкото вътрешно министерство.

"Вчера цял ден се осъществи прочистване на село Мезек, два пъти. С много активната подкрепа и съдействие на местните жители - искам искрено да им изкажа благодарност. И на кмета, и на ловната дружинка - те работеха редом с нашите колеги. След двете прочиствания на селото се установи, че него го няма. На практика започна прочистване от границата към вътрешността на страната. Това беше направено паралелно и от българска, и от гръцка страна", продължи главсекът.

Около 20.40 часа във вторник гръцката полиция открива Аладин и го предава на родните власти в Ново село. След това той е задържан в ГКПП "Капитан Андреево", откъдето впоследствие ще бъде транспортиран до София, за да му бъде поискан постоянен арест от съда.

По думите на професионалния шеф на МВР пострадалата е разпознала нападателя си и това е извършено преди разпространяването на снимката му, за да не бъде компрометирано това доказателство, както често се е случвало по определени знакови разследвания.

"Цялото придвижване на лицето, от София, през Пловдив, до село Мезек е обективирано със съответните процесуално-следствени действия. Т.е., адресът, където е пребивавал в Пловдив, впоследствие придвижването му до границата - всичко е "облечено" процесуално със съответните разпити на свидетели. Имаме и друго задържано лице на територията на град София, което на практика осъществява цялата логистика по извеждането на издирваното лице", каза още Лазаров, уточнявайки, че не иска да коментира взаимоотношенията между двамата задържани, защото "ще навляза в твърде лична тема".

В края на изявлението си главният секретар на МВР отправи обичайните суперлативи за "изключително доброто взаимодействие" с държавното обвинение, пояснявайки, че е държал в течение на издирвателната операция главния прокурор Сотир Цацаров.

"Искам, така, и да благодаря на г-н Йовчев, който направи наистина изключително добра комуникация и с министъра на вътрешните работи в Гърция при последното посещение и вече се вижда, че това дава резултати при съвместната работа на професионално ниво", не подмина Лазаров и политическия си началник.

Въпреки твърдата му позиция, че не може да коментира какви обвинения ще бъдат повдигнати на Салахедин Бин Аладин, тъй като това е работа на прокуратурата, главсекът спомена, че освен за грабеж и опит за убийство, очаква алжирецът да бъде съден и за незаконно преминаване на границата.

Запитан дали задържаният се е възползвал от отдавна съществуващ канал за излизане от страната, Светлозар Лазаров бе повече от лаконичен: "Има опити за извеждане и, както виждате, ги пресичаме".

Случаят с нападението на Виктория предизвика множество протести на националисти в София през уикенда. Някои от представителите на националистическите формации дадоха ултиматум на властите да изгонят бежанците, иначе ще започнат саморазправа с тях.

Сигнал до прокуратурата за насаждане на расова омраза бе изпратен заради изявленията на представители на ВМРО-БНД и прокуратурата образува дела за насаждане на расова омраза срещу няколко души, сред които общинският съветник в София и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и известният провокатор Бисер Миланов-Петното.

В понеделник през нощта на свой ред бе ранен с нож 17-годишен сириец. Засега обаче полицията няма заподозрени за това нападение. Самият случай бе омаловажен от вътрешния министър Цветлин Йовчев, който коментира преди ден, че става дума просто за сбиване и "прорезна рана".

В същото време Светлозар Лазаров намекна, че става въпрос за нападение, заявявайки, че му е трудно да си представи "как 17-годишно момче с майка, която е прекарала инфаркт и се грижи за малко дете, ще тръгне да провокира". Според данни на очевидци нападателите били двама и говорели български.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?