Президентът готов да инициира референдум за ГМО

Президентът готов да инициира референдум за ГМО

Президентът Георги Първанов обяви, че има готовност, ако се наложи да инициира провеждането на референдум "за" или "против" запазване на забраните за освобождаване в околната среда на генно-модифицираните организми (ГМО).

"Така проблемът, който засяга всички граждани, сегашните и бъдещите поколения, справедливо и демократично ще бъде решен в зависимост от волята на върховния суверен - народът“, е позицията на президента, която бе разпространена в понеделник.

Първанов заявява още, че запазва становището си, че ще наложи вето на промените в закона за ГМО, ако законът не дава необходимите гаранции за опазването на българската природа и човешкото здраве.

Той посочва още, че законодателната уредба за използване на ГМО в България и провежданата политика трябва да останат консервативни и рестриктивни и съветва депутатите да ограничат промените в действащия закон до прецизиране на правилата за работа с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия. Така, според него, ще се изпълни задължението за пълно и точно въвеждане на европейското законодателство.

Промените в закона за генно-модифицираните организми бяха гласувани на второ четене в парламентарната комисия по околната среда и водите миналата седмица, след като преминаха редица изменения заради силния обществен натиск срещу тях. Те трябваше да влязат за окончателно одобрение, но не бяха вкарани в деловодството на парламента. Това даде повод на председателя на Народното събрание Цецка Цачева да заяви, че тази възможост ще се използва за допълнително прецизиране на текстовете, по които продължава да има различни мнения.

Очаква се спорът да се пренесе и в пленарна зала.

Георги Първанов смята, че трябва да се запазят забраните за освобождаване на ГМО в околната среда в съседство с биологични производства, защитени зони и предпазни пояси около тях. Дори е нужно допълнително да се гарантира стриктното им приложение, смята държавният глава.

Ако законът не предвижда строг контрол и разрешава полевите опити, запазването на някои от забраните няма да представлява пречка за разпространението на ГМО в българската природа, се посочва в позицията.

Според президента не трябва да се приемат и предложенията, които ограничават достъпа на обществеността до информация или отменят задълженията за организиране на обществено обсъждане.

"Сегашното парламентарно мнозинство ще носи пълната отговорност за последствията от разрешаване на широкото използване на ГМО, включително и за национално значими селскостопански култури. Трябва ясно да се отговори пред обществото кого обслужват промените в закона - националните интереси и интересите на хората или тези на производителите на генетично модифицирани продукти, чрез осигуряването на лесна и гарантирана печалба", се посочва в позицията на Първанов.

След демократични промени през 1989 година в България не е провеждан референдум, но възможността за това се повдига периодично от политици. За последно се "планираше" допитване на народа за новините на турски език.

Първанов пък "заплаши" миналата година депутатите, че ще използва правото си да свика референдум за въвеждането на мажоритарен вот.

Споделяне

Още по темата

Още от България