Президентът на ПЕС осъди медийната завеса и насилието срещу протестите в Турция

Президентът на ПЕС осъди медийната завеса и насилието срещу протестите в Турция

Президентът на ПЕС Сергей Станишев осъди прекомерната сила, използвана от държавните власти срещу протестиращите в Турция, съобщиха от пресцентъра на БСП.

 

"Партията на европейските социалисти (ПЕС) изразява дълбоката си солидарност с хилядите граждани на Истанбул, които излязоха мирно да протестират срещу предприетите груби действия от правителство на Турция, водено от Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

 

“Още един обезпокояващ факт е и засилената медийна цензура в страната - от блокирането на комуникациите до забраната за излъчване на информация за случилото се", се казва в съобщението.

 

"Култивирането на силни демократични стандарти изисква постоянен ангажимент. Тези тревожни събития в Турция са най-новите доказателства за системното отстъпление от принципите на плуралистичното общество и свободата на медиите от страна на правителството на ПСР. Тези принципи са незаменими за едно всеобхватно и напълно демократично общество", заявява президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев.

 

Той посочва, че Турция, като страна в процес на присъединяване към ЕС, но и като страна, която е пример за демокрация за целия регион, трябва да извърви пътя към нова конституция, основана на широк надпартиен консенсус.

 

"Тази нова конституция трябва да гарантира светското начало и отчетността на държавата в рамките на върховенството на закона, независимостта на съдебната власт, защитата на индивидуалните и колективните права, включително правата на жените и на малцинствата", посочва Станишев

 

Той призовава турското правителство да сложи край на насилието спрямо легитимните протестиращи и да се вслуша в исканията на хората. Според него "да бъдеш истински лидер на демократично правителство се постига с приобщаващ и умерен подход и със сигурност не може да се постигне с риторика, подклаждаща омраза и разделение".

Споделяне

Още от Балкани