Президентът: Не може да прихващаш самолет заради политически противник на борда

България обвини Беларус във въздушно пиратство

Екипът на Светлан Стоев в МВнР, сн. БГНЕС

Българското външно министерство определи отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич и принуждаването на самолета на "Райънеър" да се приземи в Минск като "въздушно пиратство".

"За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което не знам дали си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета се задава и въпросът относно личните данни на пътниците – как се получават тези лични данни, по какъв начин се предоставят на съответните служби, кой има право да разполага с тях. Ако това се превърне в практика, аз мисля, че сме изправени пред нови предизвикателства във въздушния транспорт", заяви служебният външен министър Светлан Стоев.

Той потвърди, че на борда на самолета не е имало български гражданин, каквато информация имаше първоначално.

По-късно МВнР привика и посланика на Беларус Александър Лукашевич.

От него са били поискани обяснения за принудителното приземяване на полета, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич.

Представеното от беларуския посланик обяснение не е било прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка, съобщиха от пресцентъра МВнР.

Българската страна подкрепя искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО (Международната организация за гражданска авиация).

От българското МВнР определят действията на беларуските власти като абсолютно неприемливи и ги окачествяват като “грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“.

В рамките на разговора българската страна неколкократно е призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич е поел ангажимент да предаде изразената от България позиция. 

Радев: Не може да прихващаш самолет заради политически противник на борда

“Всички европейски лидери категорично осъдихме действията на Беларус по принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите“, коментира президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС.

“Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", посочи държавният глава. 

"До късно снощи дискутирахме темата за Русия, която е трудна за ЕС. Това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и изводът, че растящото напрежение, разделението в Европа не е от полза на ЕС", добави Румен Радев.

По думите му политиката спрямо Русия трябва да продължи на основата на петте принципа за политика на ЕС, сред които е и диалогът.

Българската позиция споделя реакцията на НАТО и ЕС по въпроса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че отклоняването на полета на беларуския опозиционен журналист е "държавно отвличане".

Генералният секретар определи случая като опасен и неприемлив. Той приветства допълнителните стъпки, одобрени тази нощ от Европейския съвет срещу Минск.

Очаква се и забрана за полети на беларуски авиокомпании през европейското въздушно пространство и до европейски летища.

В профила си във "Фейсбук" бившият премиер Бойко Борисов също подкрепи позицията на ЕС за нови санкции срещу Беларус.

"Категорично подкрепям заключенията на Европейския съвет по темата Беларус. Настояваме Роман Протасевич и София Сапега незабавно да бъдат освободени и да бъде гарантирана свободата им на движение", посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България