Президентът: Щом ГЕРБ търси битка с мен, ще я получи

Цветан Цветанов: Не ГЕРБ, а държавният глава търси "челен сблъсък"

Президентът: Щом ГЕРБ търси битка с мен, ще я получи

Президентът Румен Радев влезе в челен сблъсък с управляващата партия ГЕРБ и обвини премиерът Бойко Борисов, че или "губи контрол върху партията си, или я насърчава в битка срещу мен".

"Води се тази битка, макар че не смеят да я обявят. Считайте, че щом като я търсят, ще я получат", заяви Радев, след като откри учебната година в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Президентът е притеснен от всички "процеси, които стават в страната, и то на фона на предстоящото европейско председателство".

"Рискуваме председателството да се превърне във витрина на "гейт"-ове, които започнаха да гърмят навсякъде в страната", каза той. И добави, че не визира само скандала с назначенията в Хасково, заради който депутатът от ГЕРБ Делян Добрев си подаде оставката от всички постове.

Попитан дали "тези "гейтове" ще дестабилизират управляващата коалицията", той каза, че "трябва да се обърне внимание на управленския модел - и в страната, и тук.

"Това, което ме смущава повече, не е тази битка, а всички процеси, които стават в страната, на фона на предстоящото европейско председателство. Не затова дали то ще бъде успешно или не, считайте, че накрая ще бъдем потупани по гърба - такава е практиката. Притеснява ме начинът, по който гледаме на него, и това, което искаме да извлечем от него. Мисля, че управляващите гледат на това председателство като на някаква омерта, която да легитимира спокойствие отвътре и легитимация отвън", заяви Радев.

Президентът от месеци е в обтегнати отношения с ГЕРБ заради отказа на управляващата партия да изпълни визията му за покупка на изтребители "Грипен" за около 1.5 млрд. лева, но досега не използваше толкова остри квалификации и оценки.

Цветан Цветанов: Не ГЕРБ, а държавният глава търси "челен сблъсък"

По-късно през деня от Хасково заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че е недопустимо държавният глава да "търси челен сблъсък".

Той е президент и военна терминология е недопустима, не е шеф на ВВС, обясни Цветанов и припомни, че дори, когато държавният глава обявява военно положение това решение минава през одобрението от страна на Народното събрание.

"Ако смятаме, че ще имаме севернокорейски нов лидер, който ще се нарича Румен Радев – аз не искам да имаме президент, който разединява нацията", каза Цветанов.

"Сами си направете извода дали днешното му изказване не е упрек и към ЕС, защото коментарът му е, че потупването по рамото ще бъде оценката за България", допълни лидерът на ГЕРБ в парламента. И направи сложна връзка, в която спомена, че Радев произхожда от хасковския избирателен район, в който благодарение на "еврочленството и евросолидарността, както и на Делян Добрев и неговия екип", са влезли 140 милиона лева.

"Смятам, че провокацията, която има от страна на президента – да търси челен сблъсък и да говори с военни термини. Той е президент, а не шеф на ВВС и военна терминология е недопустима за обединител на нацията", завърши Цветанов.

Кандидатурата на Антон Тодоров: да назначиш бракониера за горски

Радев осъди категорично и лансираната от ГЕРБ кандидатура на депутата Антон Тодоров за председател на Комисията по досиетата.

Според него има проблем не с комисията по досиетата, чиято дейност трябва да бъде подложена на дебат, а с нейния председател.

"Мисля, че кандидатурата в момента е една подигравка с нашето минало и с българското общество. Това е все едно да назначиш бракониера за горски - полагаме старание да обединим нацията, но точно това ще я раздели", заяви Радев.

Той не вижда проблем с това, че шефът на кабинета му Иво Христов няма допуск до класифицирана информация. По думите му Христов ще получи допуск и с тази тема се спекулира.

"Няма да коментирам кьорфишеци на самодейци и конспиролози", каза Радев.

Преди дни депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров обвини Христов, че е получил секретна шифрограма от посолството ни във Вашингтон без да има право на това, понеже още няма допуск до класифицирана информация. Документът, получена на 26 февруари, се отнасял за разговори на посланика ни във Вашингтон Тихомир Стойчев с представители на корпорацията, производител на изтребители F-16.

"Беквокалите на премиера пеят все по-фалшиво за изтребителите"

Президентът за пореден път разкритикува ГЕРБ и за спряната модернизация на бойната авиация и допълни, че не вижда смисъл от среща с премиера, на която темата да бъде обсъдена.

"Решението и за самолетите, и за цялостната модернизация на въоръжените сили е в ръцете на премиера, негова е и отговорността", заяви Радев.

"Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента, но това не се случи. Те пеят все по-високо и все по-фалшиво", допълни той.

Проектът за закупуването на нови изтребители бе на финалната права, след като назначеното от Румен Радев служебно правителство одобри класирането на офертите, според което трябваше да се закупят самолети "Грипен" от шведската компания СААБ. Офертата на САЩ и Португалия за изтребители втора ръка Ф 16 бе декласирана, тъй като не отговаряла на изискванията за дългосрочно разплащане.

ГЕРБ обаче инициира парламентарно разследване на проекта, което препоръча той да бъде върнат назад и да се съберат отново оферти в това число и за машини Ф-16.

Радев изчаква с назначението на новия шеф на ВАС

Президентът Румен Радев каза, че в първия работен ден на новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обяви дали ще издаде указ за назначаване на новоизбрания председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков или ще върне кандидатурата му.

Чолаков беше избран с мнозинство от 20 гласа от състава на ВСС, чийто мандат изтича утре, но засега президентът Румен Радев не е подписал указ за неговото назначаване на поста. Очаква се той да върне предложението след встъпването в длъжност на новите съдебни кадровици, за да им даде възможност да проведат избора отново. Това загатна самият Радев, аргументирайки се, че така Чолаков щял да има още по-голям авторитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България