Президентският самолет аварира на Азорските острови

Президентският самолет аварира на Азорските острови

Правителственият самолет Ту-154, с който пътуваха президентът Георги Първанов и 50-членната българска делегация за официално посещение в Мексико, претърпя авария на Азорските острови в ранните часове в сряда. Според официалното съобщение, самолетът е кацнал да зареди с гориво на Азорските острови, за да продължи пътя си към Мексико, и след излитането пилотите не са успели да приберат носовия колесник.

В делегацията освен държавният глава, са пътували съпругата му, министри, депутати, президентски съветници, главни редактори и водещи журналисти от централни медии.

Машината се е принудила да кръжи с българската делегация три часа над островите в опити на екипажа да прибере колесника и за да се изразходва зареденото преди излитането гориво. След това самолетът се е приземил без проблеми.

Директорът на Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) към Министерството на транспорта Захари Алексиев уточни, че причината за аварията е техническа и е възможно да е резултат от удар на птица по време на излитането. Версията за удар от птица и дори потенциалното ѝ влизане в двигателя на самолета бяха тиражирани от световните агенции, които намериха място в емисиите си за събитието.

Конкретната причина за техническия проблем обаче ще се установи след като се прибере правителственият самолет в България и се подложи на изпитания без екипаж, поясни директорът на "Авиационна безопасност" Лилчо Лилов.

Авиационните експерти изключиха човешка грешка и уточниха, че този тип инцидент не е рядкост в авиацията. Според Лилчо Лилов блокирането на носовия колесник не зависи нито от възрастта, нито от вида на правителствения самолет.

Директорът на ГВА посочи, че при всяка възникнала ситуация с летателно средство има точно разписани правила на действие и екипажът на правителствения самолет се е придържал стриктно към тях.

След повторното приземяване на правителствената делегация на Азорските острови, самолет на португалските авиолинии е прибрал държавния ни глава и придружаващите го и ги транспортирал първо до Лисабон, след това в късния следобед – и за София. По-рано през деня беше съобщено, че "България ер" ще изпрати самолет, с който да се прибере делегацията.

Заради аварията, визитата на Георги Първанов в Мексико се отлага за неопределено време.

Пак се мисли за смяна на правителствения самолет

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев коментира случая с думите, че "това е доказателство, че трябва да се разполага с по-голям парк по отношение на правителствения авиоотряд 28 и това е практика в целия свят". Той припомни, че има решение на Министерския съвет за започване на процедура за закупуване на още два самолета. Първата процедура е за "Еърбъс" или "Боинг" втора ръка до пет години, който ще се използва за по-къси разстояния. Другата е за А-319 за дълги разстояния, но той ще бъде доставен през 2012 г.

От Министерството на транспорта уточниха, че според международното законодателство водещият разследващ орган за аварията е от страната, на чиято територия се е случил инцидентът.

Интермедии на борда

По време на неприятния инцидент на борда на самолета е избухнало пререкание, предизвикано от обаждане на главния редактор на вестник "Труд" Тошо Тошев по мобилния телефон до редакцията на вестника късно вечерта във вторник. Тошев искал да предаде вестта за ситуацията на борда, което направил, според свидетели, доста драматично. Обаждането е било в момент, когато пътниците са били помолени да не използват мобилните телефони, за да не пречат на радиовръзките на самолета с кулата на летището. Постъпката на главния редактор на вестника била остро порицана от началника на кабинета на президента Никола Колев, който му се скарал, че подлага на риск живота на всички в самолета, включително на държавния глава.

В сряда сутринта драмата с "кореспонденцията" на Тошо Тошев за инцидента беше по-широко коментирана в кулоарите на парламента, отколкото факта, че в авариралия самолет се е возел президентът Георги Първанов.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?