Приключи първото заседание от преговорите между Иран и "шесторката"

Днешното пленарно заседание от ядрените преговори между Иран и шестте световни сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия) приключи и страните пристъпиха към двустранни и многостранни срещи. Това съобщи Майкъл Ман, говорител на шефа на европейската дипломация, цитиран от осведомителните агенции.

По думите му общата среща между иранския министър на външните работи Джавад Зариф и политическите директори от "шесторката" под председателството на върховния представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън е продължила близо час. Ман каза, че шестте световни сили са потвърдили решимостта си да постигнат всеобхватно споразумение с Техеран по неговата ядрена програма. Той добави, че процесът ще бъде "интензивен и сложен", като темите "изкристализират в хода на преговорите".

Майкъл Ман подчерта, че Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) не участва пряко в преговорите между "шесторката" и Иран, въпреки че те се провеждат във Виена - седалището на организацията. В кулоарите на срещата Зариф имаше днес работна среща с генералния директор Юкия Амано, съобщи междувременно службата на ООН в австрийската столица. МААЕ участва в прилагането на временните споразумения между "шесторката" и Иран от ноември м.г. и води двустранен диалог с Техеран по неуточнените въпроси.

Говорителят на Аштън каза още, че на този кръг от преговорите не може да се очаква постигане на окончателно споразумение. Според Майкъл Ман това е "само началото", а преговорният процес ще продължи "колкото е необходимо".

Иранския заместник-министър на външните работи Абас Арагчи заяви, че преговорите са започнали днес в положителен тон. "Преговорите ще бъдат трудни и продължителни, но състоялото се пленарно заседание стана добро начало за придвижването ни към общата цел", каза той. Иранският висш дипломат заяви, че страните по преговорите имат "единен подход по въпроса" и се стремят към изработването на "всеобхватно споразумение".

Ройтерс пояснява, че целта на САЩ и европейските им съюзници на тези преговори е да удължат времето, за което Иран ще съумее да произведе радиоактивен материал, достатъчен за изработването на атомна бомба. За да бъде постигната тази цел, твърдят дипломати и експерти, Техеран ще трябва да ограничи обогатяването на уран до нисък процент, да спре центрофугите си за обогатяване и да ограничи ядрените си изследвания, за да докаже, че действията му са с мирна цел, а освен това да разреши по-щателни проверки на МААЕ в своите ядрени инсталация.

Очаква се започналият тази сутрин кръг от преговорите между шестте световни сили и Иран да продължи два или три дни, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?