Принуждават търговските вериги да плащат по-бързо на доставчиците

Правителството подготвя законови промени, с които търговските вериги ще трябва да плащат на доставчиците си за 30 дни вместо за досегашните 90 дни. Това съобщи министърът на земеделието и  храните Мирослав Найденов на среща с вицепрезидента на германската "Метро Груп“ Михаел Видман на българския щанд на селскостопанското изложение "Зелена седмица“ в Берлин.  

"Решени сме да  ще защитим интереса на българските производители”, заявява агроминистърът, цитиран от пресцентъра си в петък. Той е припомнил и инициативата на ведомството му връщането на хранителни продукти с изтекъл срок на годност да се поеме от търговските вериги, а не от производителите.

Според министъра така ще се предотврати възможността производителите да преетикетират стоките, след като веригите им ги върнат с нов срок на годност и по този начин да застрашат здравето на потребителите.

Найденов повдигнал въпроса и със съмненията за картелни договорки между хипермаркетите поддържане на ниски цени на храните, което притиска българските производители.

Натискът за ниски цени води до понижаване на качеството на предлаганите във веригите храни, тъй като производителите започват да използват суровини с ниска себестойност и качество, коментирал председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил вътев, който присъства на срещата.

Агроминистърът покани представители на "Метро“ да дойдат в България и заедно с други големи вериги да участват в обсъждането на инициираните законодателни промени.  

Вицепрезидентът на немската компания изявил готовност да участва в такива срещи, като признал, че за някои от проблемите научава за пръв път от министъра. Той посочил още, че представители на "Метро” ще се срещнат в началото на месец февруари с министъра на икономиката, енергетиката и туризма  Трайчо Трайков.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?