Приоритет са приходите, а не харчове за непрозрачни и безполезни проекти

Приоритет са приходите, а не харчове за непрозрачни и безполезни проекти

Енергийни проекти, работени на парче без анализи за рентабилност; договори с обтекаемо формулирани неустойки; сигнали за корупция, на които не е обръщано внимание; мудно усвояване на евросредствата; нецелесъобразни разходи и загуби в държавните дружества е наследството, което отчете новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На пресконференция в понеделник той очерта като основен приоритет осигуряването на средства за националния бюджет. Това ще стане, като до края годината бъде приватизиран “Булгартабак холдинг“, за продажба ще се предложат също“Топлофикация-София“ и евентуално миноритарните държавни дялове в електроразпределителните дружества. Планът включва още раздържавяване на част от “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) през борсата.

Ще се преосмисля реализацията на мегапроекти като АЕЦ “Белене“ и “Бургас-Александруполис“. Те са замразени по искане на премиера Бойко Борисов, а още при встъпването си в длъжност миналия понеделник Трайков заяви, че ще бъде направен анализ дали са икономически ефективни.

Столичното парно – частно или отново общинско

Ще се прави и анализ за структурирането на “Топлофикация-София“, която стана изцяло държавна в началото на януари 2009 г. и бившият министър на икономиката и енергетиката свали предизборно цената на парното със задна дата.

От това дружеството натрупало 60 млн. лв. загуба, каза Трайков. Ще се търси бърз начин за оздравяването му, като ще се направят спешни законови поправки, които да позволяват събирането на сметките от некоректните платци и да подобрят перспективите пред топлофикацията.

Ще се търси стратегически инвеститор за столичното парно, за което интерес продължава да има въпреки финансовата и икономическата криза.

Мениджър, столичен общинар и експерт от ЕБВР ще са зам.-министри

Трайков съобщи и, че ще намали членовете на политическия кабинет на министъра от досегашните 24 души на 11. Той представи и тримата си заместници. Това ще са Мая Христова, която поема енергетиката, Иво Маринов с ресор туризма и Евгени Ангелов, който ще отговаря за икономиката.

Още

Възможно било и БЕХ да стане акционер, като се капитализира газовият дълг на дружеството, който бе поет от холдинга. Трета опция е дружеството да бъде върнато на Столична община.

Проверките в БЕХ ще продължат, тъй като в него са установени някои нецелесъобразни разходи. “Идеята за листването на БЕХ на борсата е стъпка по посока осигуряване на средства в държавния бюджет, каквато е целта на кабинета", каза Трайков.

На тази цел ще е подчинено и решението за държавните дялове от 33 на сто в електроразпределителните дружества, които се контролират от ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН. Според приватизационните договори тримата инвеститори имат т. нар право на пръв отказ, тоест първо на тях да се предложат акциите от ЕРП-ата.

Бюджетни постъпления и то до края на годината се очакват от продажбата на “Булгартабак холдинг“. Според Трайков, въпреки че е изпуснат най-благоприятният момент за приватизацията му, шанс все още има. Планира се това да стане чрез търг с явно наддаване, като бъдещите акционери поемат ясни ангажименти за развитието на отрасъла. От Агенцията за приватизация са се ангажирали в най-кратки срокове да продължат работата по подготовката на процедура за продажба.

Трайков посочи още, че в момента държавата има множество дружества, които над 10 години се намират в ликвидация и това представлява ресурс за постъпления в държавния бюджет и освобождаване на административен капацитет в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Нова енергийна стратегия, обвързана с Третия пакет мерки на ЕС

Министърът припомни, че срещу България има отворени две наказателни процедури в областта на енергетиката. Едната е за неспазване на евродирективите, задължаващи операторите на електро и газопреносната мрежи да обявяват свободния капацитет на мрежите, което ограничава достъпа на конкуренцията до преносните системи. Другата е заради определянето на квоти за производство на ел.енергия за регулирания пазар само от централи с ниски цени.

Предстоят спешни мерки за спирането на тези процедури, част от които ще се вкарат с енергийната стратегия на България.

Проектодокументът се бави от година, сега вече са налага неговото актуализиране, за да отрази одобрения преди около месец от ЕК Трети пакет енергийни мерки, касаещи именно електро и газовия оператори и собствеността на мрежите им и достъпът до тях. До октомври ще се направи актуализацията и ще има енергийна стратегия, обеща Трайков.

Дистанциране от “Кремиковци“

"Кремиковци" е едно почти изцяло частно дружество и най-правилният подход е максимално дистанциране на държавата, каза още министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Предстои обаче среща с облигационерите на металургичния комбинат, който е обявен в несъстоятелност.

Икономическият министър съобщи още, че има много сигнали за корупционни практики и неправомерно усвояване на европари в министерството, за част от които предшественикът му Петър Димитров е бил уведомен, но не е реагирал.

"България сериозно изостава при усвояването на средствата от оперативната програма "Конкурентоспособност на българската икономиката", като за една трета от действието на програмата са използвани едва 3% от общия ресурс. За седемгодишния период до 2013 г. фирмите от индустрията и високите технологии имат право на 1.3 млрд. евро, припомни Трайков.

Проблемът е бил разискван при срещата на новия министър с ръководителя на отдел "България" в Главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Карстен Расмусен миналата седмица.

Според Трайков вероятният модел, който би ускорил действието на програмата, е съучастие от международна финансова институция, като например Европейската банка за възстановяване и развитие при съфинансирането на проектите.

Относно прибавения нов ресор в министерството – туризмът, той отбеляза, че досега политиката в този отрасъл е била хаотична. Ще се направи райониране на страната за развитие на туризма според възможностите на съответните региони, ще се вземат предвид и културно-историческите им ценности.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?