Присъдите срещу прокуратурата са на път да я "фалират"

През 2012 г. има почти тройно увеличение на обезщетенията за неправомерни действия на обвинителите

Присъдите срещу прокуратурата са на път да я "фалират"

Осъдителните решения за неправомерни действия на прокуратурата срещу граждани са на път да я разорят, като само за първите 10 месеца на тази година държавното обвинение е загубило дела за над 4 милиона лева, показва статистиката, с която Mediapool разполага. Тези данни отчитат единствено делата, заведени по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

 

Само година по-рано осъдителните решения срещу прокуратурата са били за 1.67 милиона лева, което е два пъти и половина по-малко. През 2010 година прокуратурата е осъдена да плати 852 000 лева или пет пъти по-малко от обезщетенията, присъдени на гражданите до края на октомври тази година.

 

Лавинообразният скок на решенията срещу институцията показва, че гражданите са все по-склонни да търсят правата си по съдебен ред, а съдилищата отсъждат все по-големи обезщетения, коментираха пред Mediapool експерти. През 2012 г. държавното обвинение бе осъдено на няколко пъти да плати накуп между 50 и 100 хиляди лева по дела за действията на прокуратурите в Добрич и Разград.

 

По-голямата част от делата са за неправомерни действия, извършени в мандата (1999 – 2006 г.) на бившия главен прокурор Никола Филчев.

 

Статистиката показва развитие в сферата на защитата на човешките права в България и използването на ЗОДОВ като ефективен инструмент срещу прокурорския произвол.

 

В същото време обаче се оказва, че държавното обвинение няма пари да плати за загубените дела. Институцията дължи общо 4.05 милиона лева за 2012 г., но е платила само 785 000 лева. Върху останалите пари се трупат лихви. Източници на Mediapool от държавното обвинение заявиха, че няма как през тази година да бъдат изплатени всички присъдени обезщетения. Така дефицитът в бюджета на прокуратурата ще се прехвърли за следващата година.

 

През ноември заместник-главният прокурор Валери Първанов обяви в Народното събрание, че в бюджета на държавното обвинение има недостиг от 7 милиона лева за плащане на комунални услуги, техника, експертизи и т.н.. Лавината от дела на граждани ще задълбочи финансовите главоболия на следващия главен прокурор, още повече, че не се предвижда увеличение на бюджета за 2013 година.

 

Прокуратурата разполага със 167 милиона лева за тази година, от които над 80 процента са заплати.

 

Тревожната статистика не би трябвало да бъде подминавана, когато се обсъждат концепциите и качествата на тримата кандидати за нов главен прокурор. Към момента никой не е правил анализ и оценка на досегашния мандат – ако такива имаше, проблемът нямаше как да не излезе наяве. А вероятно членовете на ВСС и кандидатите за шефския пост в обвинението са наясно с проблема, но не го смятат за важен.

 

Така например председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров признава, че се придържа към по-твърда наказателна политика. Цацаров е особено известен с решението си да върне в ареста пловдивчанина Максим Савов, който е нарочен за крадец. Без никаква вина Савов прекарва по арестите няколко месеца.

 

Все още няма детайлна статистика за 2012 година за причините, поради които прокуратурата е била осъждана пред българските съдилища. Данните за 2010 г. и 2011 г. показват, че в над половината от случаите гражданите се жалят пред съда, защото са били окончателно оправдани по заведените им наказателни дела.

Друга значителна част от делата срещу прокуратурата са за неправилно повдигнати обвинения. Има дела за неправомерно задържане в ареста и дори за задържане в затвора за по-дълъг от предвидения от съда срок.

Освен по ЗОДОВ гражданите имат право да се жалят от действията на прокуратура, съда или полицията пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Там обаче делата се точат около пет години. Практиката по ЗОДОВ по делата само срещу прокуратурата показва, че през 2012 година българските съдилища са присъдили двойно повече обезщетения, отколкото съдът в Страсбург по дела срещу целия български държавен апарат.

Споделяне

Още по темата

Още от България