Пристигащите в Англия могат да съкратят карантината си, ако платят за тест

Пристигащите в Англия могат да съкратят карантината си, ако платят за тест

Хората, които пристигат в Англия от страни, които не са в списъка на безопасните за коронавирус, от 15 декември ще могат да съкратят карантината си значително, ако платят за тест, който да се извърши на петия ден от изолацията им, съобщи транспортният министър Грант Шапс.

Тестовете ще се извършват от одобрени от правителството частни компании за сметка на пътуващите и ще струват между 65 и 120 лири. Пътниците ще трябва да резервират теста предварително и да попълнят формуляр, който ще позволи да бъдат локализирани на английска територия.

Новата схема ще подкрепи международните пътувания, докато се пази обществената сигурност, обясни Шапс.

Свързаната с пътувания индустрия приветства мярката и я описа като дългоочаквана.

Промяната идва ден след като премиерът Борис Джонсън обяви разхлабване на мерките срещу Covid-19 от 2 декември

Според новите правила за пътуване пристигащите в Англия със самолет, ферибот или влак остават длъжни да се изолират, но ще имат право на петия ден от карантината да си направят тест и ако той е отрицателен, да излязат от нея. Резултатите от теста стават ясни между 24 и 48 часа от вземането на пробата, така че при негативно изследване, човекът ще може да излезе от карантината най-рано на шестия ден. Това е повече от половина намаляване на сегашния срок от 14 дни на самоизолация.

"Новата стратегия за пътуване ще ни позволи за пътуваме по-свободно, да виждаме любимите си хора и ще задвижи международния бизнес. Давайки на хората избор да си направят тест на петия ден, ние също така подкрепяме възстановяването на пътническата индустрията в пандемията", каза още Шапс, цитиран от ББС.

Министерството на здравеопазването на Северна Ирландия обяви, че ще обмисли подобна схема.

Авиокомпаниите и други фирми в туристическия и пътническия отрасъл призоваваха за въвеждането на подобна мярка от месеци, след като понесоха катастрофални последици от правилото за 14-дневна карантина за хората, идващи от чужбина, което разубеди мнозина изобщо да пътуват до Англия.

Правителството е решило да въведе тази схема след консултация с учени, показали, че тест след пет дни изолация дава по-добър резултат, отколкото тест при пристигане, защото той позволява на вируса, ако е наличен, да се прояви, което допринася за намаляване на риска при фалшиво негативен резултат от тест веднага при пристигането.

Новата стратегия е съпровождана и от план за финансова подкрепа за летищата в Англия в размер най-много на 8 милиона лири на летище и при определени условия.

Унгарският авиопревозвач "Уиз еър" (Wizz Air) веднага побърза да обяви партньорство с компания, предлагаща тестове за Covid -19, за да могат британските ѝ клиенти да си правят по-евтини тестове, тъй като сертификатите за отрицателни тестове за коронавирус започват да отварят пазара на пътуванията, предаде Ройтерс.

"Уиз еър", чийто основен пазар е Източна Европа, но все повече обслужва и Западна Европа, уточни днес, че пътниците ѝ могат да платят 85 британски лири (114 долара) за тест преди или след полета.

Цената се предлага чрез споразумение между авиокомпанията и партньорската компания "Кънфърм тестинг" (Confirm Testing) и е по-ниска от обичайните изисквани 110 британски лири за теста.

Споделяне

Още от Коронавирус