Притесняват се тези, които са зависими от бившите служби на ДС

Притесняват се тези, които са зависими от бившите служби на ДС

Категорично няма никаква политическа поръчка в работата на Комисията по досиетата, заяви в понеделник пред Mediapool Евтим Костадинов, председател на държавния орган, който разсекретява архивите на бившата Държавна сигурност (ДС). Така той коментира мнението на президента Георги Първанов, че скандалът “Гоце” е “активно мероприятие” и “приятелски огън” от една “политическа централа”.    

Не знам откъде президентът има токова мнение и го оповестява публично. Осветяването на сътрудниците на ДС е неприятно за самите лица, но всъщност това е и смисълът на закона – да бъде информирано обществото кой какъв е бил, сътрудничил ли е на службите на ДС, посочи Костадинов.

Сами разбирате, че изнесената информация за лица, занимаващи се с публична дейност и заемащи обществени длъжности, не е лицеприятана за самите тях. Не знам какво са мислили и очаквали (политическите сили – бел. ред.), но още с влизането си в оборот комисията си е поставила задачата да се държи стриктно и безпристрастно към изпълнението на закона, защити работата на подопечния си орган Костадинов.        

Комисията работи без давление от нито една партия до настоящия момент, заяви Костадинов, който се надява така да бъде и за в бъдеще. Попитан дали лично върху него е оказван натиск, той отговори: “Аз лично не се притеснявам. Притесняват се тези, които са зависими от бившите служби на ДС”.

Костадинов припомни, че смисълът на закона, по който работи комисията, е да се извърши точна проверка на документацията и да се обяви принадлежност на съответните лица към бившите органи на ДС.

В неделя президентът за пореден път отрече да е знаел, че сътрудничи на бившите служби и отново декларира, че дори да е знаел, пак би изпълнил задачата си. Той изрази “огорчение”, че комисията приема аргумента на служителя, попълвал документите в папката “Гоце”, а “не приема аргумента не на президента Първанов, на гражданина Първанов”. Той добави, че въпросният служител  към днешна дата е опровергал първоначалния си аргумент.

По този повод Костадинов разясни, че комисията, базирайки се на документацията в папката ”Гоце”, и в допълнителните разследвания, е обявила принадлежността и сътрудничеството на държавния глава към ДС.

Ние сме изпълнили стриктно закона, без да сме пристрастни в положителна или отрицателна насока към проверката и обявихме резултатите съвсем коректно, изтъкна Костадинов.   

Той каза, че не е притеснен за бъдещата работа на комисията, въпреки директните атаки от страна на държавния глава, на вътрешния и на външния министър.

Макар и не в комфортна обстановка, ще продължим да си вършим работата по отваряне на досиетата и да утвърждаваме статута си. В крайна сметка всичко зависи от политическата воля на политическите сили, завърши председателят на комисията по досиетата.

Първанов говори в лично качество по казуса „Гоце”, затова не мога да кажа дали е редно да атакува комисията по досиетата, коментира пред Mediapool и бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.  

Президентът се опитва да отхвърли обвиненията срещу себе си, но в качеството си на държавен глава, мисля, че няма право да си позволява да атакува законодателната власт. Той се противопостави на решение на парламента, облечено в закон, продължи Гяуров, според когото, ако е имал възражения срещу закона, Първанов е можел да наложи вето, но не го е направил.  

Случващото се е показателно, защото е неизбежна аналогията с „Боянските ливади” отпреди 15 години, когато президентът Желю Желев разкритикува остро правителството на СДС, политическата сила, която го издигна за президент, напомни още бившият шеф на разузнаването. Това показва, че има сериозна политическа криза и невидими за обществото и непредубедения наблюдател сблъсъци, смята той.

Гяуров отново повтори, че по времето, когато е бил начело на НРС (1997-2003 г.)  нищо от досието „Гоце” не е вадено или прибавяно. Той оставил делото във вида, в който го е видял първоначално.

В края на миналия месец, след среща с комисията по досиетата, сегашният директор на НРС ген. Кирчо Киров каза, че е уверил членовете ѝ, че по негово време не е имало интервенции по папката „Гоце”. „В периода, в който ген. Кирчо Киров е директор на НРС, се установи, че няма интервенция по папка “Гоце”, потвърди думите му Евтим Костадинов, който изтъкна, че това е “безусловно изяснено”. Според Гяуров това е „прехвърляне на топката” не към него, а далеч по-назад към времето, „когато делото е било в работна фаза, преди да бъде свалено в архив”.

„Едно дело, докато не бъде архивирано по съответния ред, е в насипно състояние – оперативните работници, работещи с едно или друго дело, имат пълното право да прибавят или да вадят неща от него. Те са задължени обаче да отразяват движението на документите в описите в самото дело и съответните регистри”,  обясни Гяуров.

Споделяне

Още по темата

Още от България