Приятел на Доган прогнозира завръщането му в политиката заради диктатура

Димитър Тадаръков

Участието на Ахмед Доган в заседание на ръководството на ДПС по темата за вота на недоверие срещу правителството може да не остане изолиран акт, като преплитането на държава и управляваща партия може да върне почетния председател на движението в активната политика. Това прогнозира близкият до Доган бизнесмен и бивш шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков в понеделник пред бТВ.

"Ахмед Доган е свободолюбив човек, който не обича диктатурата. Не я обичаше по време на комунизма, няма как да я обича ако се появи сега. Диктатура е сливане на партийна и държавна власт – има наченки от тези гейтове, които са в провинцията", поясни Тадаръков, който не уточни кой точно въвежда диктатура в България. Това обаче е второто му предупреждение за възможно връщане на Доган в активната политика, след като през август отново заяви, че "ако се появи момент на диктатура, Доган ще излезе на политическата сцена".

Във връзка с признанията на Доган в миналото за "обръчи от фирми" и "разпределяне на порциите", Тадаръков увери, че през годините Доган е бил разбиран погрешно и не може да се прави сравнение с "непрекъснатите роднински участия в обществените поръчки".

"Доган е управлявал няколко пъти в правителства, защо аз нямам нито една спечелена обществена поръчка?", заяви Тадаръков, давайки пример със себе си.

Според него ДПС е показало последователност с намерението си да подкрепи планирания от БСП вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", тъй като от самото началото е заявило позицията си, че няма да застане зад правителство с участието на националистите от "Обединени патриоти".

ДПС обаче нямало да подкрепят друга инициатива на БСП – за алтернативен Бюджет 2018.

Димитър Тадаръков разкритикува и проекта за държавните приходи и разходи, който управляващите придвижват: "Моето професионално мнение е, че това е един социалистически бюджет. По малко на всекиго, без икономически ръст, наливат се милиарди без ясни цели за реформи".

Личното му мнение било, че правителството на Борисов е по-добре да се задържи, защото страната ни има нужда от стабилност.

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган има широк кръг от експерти и аз съм един от тях, коментира още Тадаръков. "Чуваме се и се виждаме почти всяка седмица. Той е човек философ, който е прекалено умен. Той е човек, който през първата четвърт от живота си е прочел 25 000 тома книги", подчерта Димитър Тадаръков.

Той информира, че Доган е в добро здраве, макар че преди дни в някои медии се появи информация, че е претърпял тежък грип, дори и микроинфарт, заради което е постъпил в болница.

"Помагал съм при писането на някои политически програми преди време, например през 2001 година. Част от това беше призивът да се купува българско", каза Тадаръков.

"Не съм от ДПС, аз съм земеделец. От 24 години сме приятели с Ахмед Доган и това е връзка, за която се радвам изключително много", заяви още бизнесменът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?