Призиви за предсрочни избори в Босна

Две партии, участващи в управляващата коалиция в Босна, призоваха за предсрочни парламентарни избори с цел успокояване на народното недоволство, намерило израз в демонстрации срещу управляващите и бедността, съобщава АФП.

Агенцията отбелязва, че бурните демострации, разтърсили Босна, са безпрецедентни след края на войната от 90-те години. Задължително е да се спрат насилията, да се възстанови сигурността на гражданите и да се организират бързо предсрочни избори, се казва в съобщение на Социалдемократическата партия.

Нормално в страната трябва да се състоят парламентарни избори през октомври.

Мюсюлманският представител в тричленното босненско председателство Бакир Изетбегович също призова за предсрочни избори. Народът иска смяна на властта, заяви Изетбегович. Мисля, че би трябвало да има избори след три месеца, за да се даде възможност на хората да изберат тези, на които имат доверие, посочи той.

През днешния ден в Сараево няколкостотин души демонстрираха без инциденти пред сградата на президентството на Босна, която бе подпалена в петък. Те настояваха за оставка на властите.

"Ние искаме промяна на властта на всички нива. Ние сме гладни, стига вече! Народът няма какво да яде.Това е позор. Ние сме бомба, каято ще се взриви!", заяви Белкиса Ковачевич, жена на около 50 години, безработна.

Демонстрантите се насочиха след това към полицейското управление, за да настояват за освобождаване на десетина демонстранти, задържани след бурните протести в петък , при които бяха опустошени и подпалени сградите на президентството и на регионалната администрация на Сараево.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани