Признавайки ефекта от санкциите, Руската централна банка предприе мерки за защита на рублата

Признавайки ефекта от санкциите, Руската централна банка предприе мерки за защита на рублата

Руската централна банка (РЦБ) направи на практика най-сериозното досега признание, че западните санкции потапят руската икономика, след като обяви в понеделник мерки за защита на рублата.

В свой доклад, публикуван в понеделник РЦБ освен това прогнозира, чe икономиката ще стагнира през 2015 , посочвайки щетите от понижението на петролните цени и международните санкции, въведени срещу Русия заради намесата ѝ в Украйна.

Председателят на РЦБ Елвира Набиулина заяви, че падането на рублата е отишло твърде далеч и регулаторът предприема решителни мерки, които според него ще ударят спекулантите.

Руската централна банка неочаквано отмени валутния коридор, регулиращ продажбата на валута и пусна рублата в дългоочаквано свободно плаване (free float), предаде Ройтерс.

Рублата се срина с близо 30% спрямо долара тази година поради понижението на петролните цени и санкциите, въведени от Запада срещу Русия зарази украинската криза. Това влоши руския износ и доведе до оттегляне на капитали от страната.

Регулаторът съобщи, че от 10 ноември премахва действащият механизъм на курсова политика.

Централната банка ще ограничи временно предоставянето на рублева ликвидност на банките, за да понижи натиска върху курса на рублата, заяви председателят на банката Елвира Набиулина.

Ние временно ще ограничим предоставянето на рублева ликвидност, тъй като тя се използва не само за финансиране на икономиката, но и за игри на валутния пазар, каза тя пред телевизия "Россия 24".

Освен това РЦБ се отказва от регулярни валутни интервенции. "Вместо това ще излизаме на валутния пазар с интервенции във всеки момент и в такива обеми, които са необходими за това, за да се намали ажиотажното, спекулативно търсене", коментира Набиулина.

За това, че решението на ЦРБ е взето припряно, говори фактът, че в обновения вариант на основните направления на парично-кредитната политика 2015-2017 г., публикувани в понеделник сутринта, посоченият срок за преход към плаващ курс е краят на 2014 година.

Честотата, с която се вземат решенията на РЦБ, говори за някаква нервност и това ще се отрази на желанието на участниците на пазара да заемат дълги позиции (на валутния пазар), коментират анализатори.

Отслабването на руската рубла няма фундаментални причини и спекулативните скокове на валутния курс скоро трябва да бъдат прекратени, смята руският президент Владимир Путин.

"При нас се наблюдават спекулативни скокове на курса, но аз мисля, че скоро това ще се прекрати...Аз имам предвид и тези действия, които предприема Централната банка в отговор на спекулантите", каза Путин на форума на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество, цитиран от Ройтерс.

Според него отслабването на рублата "абсолютно не е свързано с фундаментални икономически причини".

Междувременно сривът на рублата привлече населението към валутни спекулации, пише руският в. "Ведомости", като цитира анализатори. Брокерите едва успяват да откриват сметки, а оборотите на Московската борса с долари и производни на него валути бият рекорди.

Високата неустойчивост на рублата доведе до нереално голяма клиентска активност, казва оперативният директор на БД "Откритие" Валерий Авксентиев, на когото се позовава вестникът.

Абсолютни рекорди бележи и активността на физическите лица на валутния пазар. Активността постепенно е нараствала през октомври, за да последва взривообразен ръст преди Централната банка да промени ставката.

Сега валутата е най-популярният инструмент на клиентите. Тези, които са спекулирали с руски акции, са превключили на валутни инструменти – чуждестранни книжа или просто валута. Клиентите масово превеждат рубли в долари и това става не само чрез банките, а и чрез брокери, посочват участници на пазара.

Експерти, които взеха участие в онлайн конференция, посветена на темата, са единодушни, че в спекулативната надпревара сега се включват всички – и населението, и компаниите.

Като причина за отслабването на рублата те посочват отрицателната динамика на петролните цени, икономически и геополитически проблеми, освен това преходът към плаващ курс на рублата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес