Проблемът с "възродителния процес" стигна до Съвета на Европа

Български турци, пострадали от т.нар. "възродителен процес", искат подкрепа от Съвета на Европа за наказание на виновниците, след като през последните 13 години българското правосъдие не успя да осъди нито от отговорните за масовото етническо престъпление.

За последен път на 3 юли т.г. главният прокурор Никола Фличев обяви публично, "до две седмици" да внесе обвинителни актове срещу "конкретни убийци", участвали във "възродителния процес". Такова нещо до този момент не се случи. Фличев даде обещанието пред български изселници от турски произход, които бяха приети от министъра на правосъдието и от зам.-председателя на парламента от ДПС Юнал Лютфи след сигнал от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) от март т.г. във връзка с "възродителния процес".

Тримата живеещите сега в Турция Насъф Мутлу, Ешреф Кахраман и Шюкрю Алтай заявиха днес в Срасбург, че са представители на инициативна група, в която членуват над 900 души. Те настояват за наказание на виновните за посегателствата върху правата на човека над турското малцинство у нас през 1984-1989 г. и на хвърлените в затвори и лагери български турци да бъдат изплатени компенсации, предаде БТА.

В периода 1984-1989 г. 530 души от представителите на инициативната група са били пратени в лагера в Белене или интернирани, а около 400 лежали в затвори по скалъпени според тях обвинения.

През 1999 година военната прокуратура започнала разследване. Повечето членове на инициативната група пристигнали в София да свидетелстват. От прокуратурата ги уверили, че имат право на морални и материални обезщетения. Не последвало нищо и през март тази година тримата занимали със случая Европейската комисия в Брюксел.

През юли т.г. те били в България, където изпратили писма до най-високите държавни и правителствени институции с исканията на групата. Отговор от никъде не получили.

Не искахме да се обръщаме към международни организации. Не храним лоши чувства към българския народ, не искаме да вредим на интересите на България. Но всички юридически пътища за изпълнение на нашите искания бяха затворени, казаха те за БТА.

В Страсбург тримата връчиха писмо на председателя на ПАСЕ Петер Шидер и разпространиха обръщение до депутатите в асамблеята. Те са разговаряли и с ръководителя на българската делегация в ПАСЕ Юнал Лютфи.

Очакваме нашият случай да бъде споменат в тазгодишния доклад за напредъка на България по пътя към Европейския съюз, заявиха още те.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?