Проблеми с номинацията на Юнкер за председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер по време на вчерашното изслушване в ЕП, сн. БГНЕС

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент не е "напълно удовлетворена" от снощната си среща с кандидата на Европейската народна партия (ЕНП) Жан-Клод Юнкер за председател на следващата Европейска комисия. Това се посочва в изявление на председателя на групата на социалистите Джани Питела, разпространено в сряда.

Той коментира, че срещата е била "положителна и полезна", но уточнява, че преговорите за подкрепа на Юнкер на сесията на ЕП в Страсбург идната седмица са все още далеч от приключване.

Питела благодари на Юнкер за честните отговори на поставените при закрити врата въпроси, но допълва, че сега е време думите да бъдат превърнати в предложения за дела. Според изявлението Юнкер е поел ангажимент следващият еврокомисар по валутните и икономическите въпроси да бъде социалист.

Питела уточнява, че социалистите не са доволни от липсата на истински действия по проблема с имиграцията, който според тях изисква повече солидарност в ЕС. Социалистите не са съгласни и с вижданията на Юнкер по отношение на общоевропейската външна политика. По тяхно мнение не се виждат намерения ЕС да се утвърди като "политически гигант" и не са ясни схващанията за отговор на сложните кризи в Сирия и в Украйна. Имаме нужда от по-ясни предложения в областта на енергетиката и околната среда, добавя Питела.

Той съобщава, че преговорите за подкрепа на Юнкер са едва в началото си и решението как ще гласуват социалистите в пленарната зала следващата седмица не е взето. Ще продължим да преговаряме до гласуването идния вторник, пояснява председателят на парламентарната група.

Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) ще подкрепи Жан-Клод Юнкер (ЕНП) за председател на следващата Европейска комисия при някои условия, съобщиха от партията в сряда, като добавят, че това решение е взето след вчерашната среща с Юнкер и с желанието за противодействие на влезлите в новия състав на ЕП популисти и антиевропейци.

Подкрепата на АЛДЕ обаче ще бъде обвързана с участието на представители на партията в новата ЕК.

От АЛДЕ оспорват твърдението на парламентарната група на социалистите и демократите, че следващият еврокомисар по финансовите и икономическите въпроси ще бъде социалист, като поясняват, че досега Юнкер не е поемал никакъв подобен ангажимент. Уточнява се, че окончателното решение за подкрепа на Юнкер ще последва предстоящи в следващите дни допълнителни разговори.

Сред условията за подкрепа АЛДЕ поставя поемането на ангажимент от страна на Юнкер по отношение на осигуряването на ръст на икономиката на ЕС, включително в областта на цифровите технологии, развитие на инфраструктурата, допълнително разширяване на единния пазар, реиндустриализация. Друго условие е укрепването на човешките права и защитата от дискриминация, особено по отношение на хората с нетрадиционна сексуалност. АЛДЕ настоява за поне девет жени еврокомисари. Партията е категорично против проявите на особено отношение към Великобритания.

С наближаването на датата на гласуването в Европейския парламент (ЕП) на кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия (ЕК) европейски медии разсъждават по темата на какви проблеми и препятствия може да се натъкне тя.

"Файненшъл таймс", цитиран от БТА, посвещава обширна публикация на текущ спор между Европейската комисия и Люксембург, чийто бивш премиер е Юнкер, относно данъчни отстъпки за мултинационални корпорации, които противоречат на правото на ЕС. "Протакането от страна на Люксембург в европейското разследване... създаде потенциален конфликт наинтереси за бившия премиер на Великото херцогство", коментира "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че Юнкер, чиято кандидатура ще бъде гласувана в ЕП на 15 юли, е стоял зад въвеждането на благосклонен към мултинационалните корпорации данъчен режим в Люксембург, който сега е обект на разследване от ЕК. Спорът между ЕК и правителстото на Люксембург се изостри дотолкова, че миналия месец Брюксел започна съдебна процедура, за да принуди Великото херцогство да предаде документи в рамките на разследването, пише "Файненшъл таймс".

Ако Люксембург откаже да предаде документите, Юнкер може да има проблеми с продължаването на процедурите за нарушаване на правото на ЕС, започнали заради действия на неговото правителство, смята британският вестник.

За него ще е странно да преследва собствената си страна от позицията на председател на ЕК заради нарушения, направени по времето на мандата му като премиер, цитира "Файненшъл таймс" коментар на европейски служител.

Германският вестник "Велт" съзира и друг проблем пред гласуването на кандидатурата на Юнкер в ЕП. Вестникът цитира мнения на евродепутати, според които ако в състава на ЕК, който ще предложи Юнкер, няма достатъчно жени, тя можеда бъде отхвърлена. Италия е единствената държава членка, за която е известно, че се готви да предложи жена за пост в ЕК, посочва "Велт". Изданието обаче се изказва неласкаво за опита на италианския външен министър Федерика Могерини, която според слухове ще бъде предложена за наследник на Катрин Аштън на поста Върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Юнкер е помолил всички правителства да му предложат не по едно, а по две или три имена за постовете в ЕК, за да има възможност да подбере състав с баланс между половете, съобщава "Велт".

Британските издания "Телеграф" и "Гардиън", също цитирани от БТА, излизат със заглавия, че Жан-Клод Юнкер е готов да върне правомощия на Великобритания, ако тя не напусне ЕС. Двата вестника цитират изтекъл запис от вчерашните срещи на Юнкер в ЕП, от които става ясно, че той иска Великобритания да остане член на ЕС и ще обмисли нейните предложения за предоговаряне на условията на членството ѝ. "Ако Уестминстър иска да получи обратно правомощия, ОК. Ако другите се съгласят, така и ще стане", били думите на Юнкер.

Изявленията на Юнкер ще окажат значителна подкрепа на британския премиер Дейвид Камерън, който не успя да попречи на номинацията на Юнкер за следващ председател на ЕК, коментира "Телеграф". Изданието смята, че това ще удовлетвори консервативните депутати в британския парламент, които искат Великобритания да остане част от ЕС, но при нови условия.

Изказването на Юнкер обаче ще бъде прието с подозрение от някои евроскептици сред торите, които искат напускане на Съюза, защото смятат, че реформирането му е невъзможно, отбелязва "Телеграф".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа