Продължава чистката в турската правосъдна система

В Турция продължава чистката в правосъдната система, която правителството започна след мащабния корупционен скандал в края на миналата година, засегнал и високите етажи на властта. Над сто магистрати в Истанбул бяха преместени на други постове. А двама от прокурорите, отговарящи за разследването за корупция бяха изпратени на място, където няма дори съдебна сграда, съобщи БНР.

За да потуши ефекта от корупционното разследване, правителството обмисля да премахне специализираните съдилища, а техните пълномощия да бъдат прехвърлени към гражданските. Специализираните съдилища са от времето на военния режим през 80-те години и обществото, в голямата си част, не ги одобрява.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че до местните избори в Турция, които ще се проведат в края на март, правителството ще внесе в парламента предложение за промяна по този въпрос в законодателството. Управляващата ПСР има мнозинство и поправката може да бъде приета. От друга страна обаче в правомощията на специализираните съдилища са включени делата по закона за борба срещу тероризма, но засега не е известно дали делата по този закон, който обхваща и кюрдската работническа партия – ПКК - ще бъдат предадени на граждански съдилища.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?