Продължава скандалът около промените в достъпа до информация

Представителите на неправителствения сектор и вносителите на проекта за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) не успяха да сближат позициите след проведената в сряда в парламента дискусия.

Още преди 10 дни от неправителствената организация Програма “Достъп до информация” (ПДИ) алармираха, че се подготвят промени в ЗДОИ, които ще ограничат достъпа на гражданите и медиите до публични документи. Според тях проблемът идва от въвеждането на понятието с противоречива трактовка “повторно използване на информация от публичния сектор”.

При преценка на администрацията всеки документ може да получи подобно определение, тъй като първото му използване винаги е влизането му в сила.

Получаването на документи за повторно използва се ползва от друг режим, който включва по-дълъг срок за отговор, по-високи такси, липса на частичен достъп до документи и се въвежда заинтересованост от достъпа.

Поради тази причина неправителственият сектор се опасява, че съществува реална опасност целият смисъл на ЗДОИ да бъде подменен.

Вносители на законопроекта бяха депутати от Коалиция за България, НДСВ и БНС. Според единия от тях - Йордан Мирчев (НДСВ) - подобна опасност не съществува, тъй като под втория режим ще получават информация само физически и юридически лица, които ще използват и разпространяват информация и след това, включително с търговска цел.

В отговор на въпрос на Mediapool дали и медиите ще влязат в този разрешителен режим след като използват информацията с търговска цел, от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) обявиха, че те не влизат в обсега на промените.

В никой от текстовете на вносителите обаче нещо подобно не е уточнено.

Оправданието за въвеждането на тези промени е директива на Европейската комисия за уреждането на въпросите около повторното предоставяне на информация.

По време на дискусията вносителите заявиха, че биха намалили предложения срок от 20 дни за получаване на документи за повторна употреба на 14 дни. Те заявиха, че ще премахнат и термина “заинтересовани лица” от своите текстове.

Министърът на държавната администрация Николай Василев влезе в противоречие с експертите от своето ведомство, като заяви, че проблемите, които се създават от новите текстове, са малко и могат да бъдат оправени.

Преди седмица негов заместник от Министерството на администрацията и административната реформа (МДААР) обяви, че ако се приемат в този вид, разпоредбите ще объркат допълнително администрацията и могат да доведат да затрудняване на достъпа до информация.

Становищата на ведомството пред комисията по въпросите на администрацията и комисията по европейските въпроси в парламента бе, че тези текстове трябва да се вкарат в друг закон.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?