Проектират "Хемус" за 120 км/ч, но ще караме със 140 км/ч

Проектират "Хемус" за 120 км/ч, но ще караме със 140 км/ч

Участъкът между Боаза и Велико Търново от магистрала "Хемус" се проектира за скорост от 120 км/час, но ще може да се шофира със 140 км/час. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в отговор на депутатски въпрос.

Агенция "Пътна инфраструктура", която е правоприемник на вече официално закритата Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", има готовност да обяви търга за избор на изпълнител от Ябланица до Боаза, с дължина от 10 км, веднага след като Върховният административен съд се произнесе окончателно по жалбите за прекратяване на търга за 60-километровата отсечка на "Хемус", каза Павлова.

Турската компания "Ташяпъ" обжалва решението за прекратяване на процедурата поради липса на пари.

Строителството ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет, благодарение на увеличените приходи в бюджета и от повишените цени на винетките, каза Павлова. По думите ѝ това ще стане в рамките на няколко години.

"Анализирайки останалите участъци от магистралата се налага цялото препроектиране до проектна скорост 120 км/ч, което означава скорост за шофиране 140 км/ч, на ново трасе в участъка между Боаза и Велико Търново, за да се избегнат сложните съоръжения", заяви министърът на регионалното развитие.

По думите ѝ очаква се в края на май или началото на юни поръчката за изработване на нов проект бъде обявена, за да може да се започне и с процедура за промяна в парцеларните планове. Предстои и обявяване на процедурата по екооценката, като тя ще отнеме малко повече време.

За оставащия участък между Велико Търново и Белокопитово не е необходимо да бъде правено ново проектиране, информира още Павлова.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?