Проф. Радка Аргирова: Омикрон се разпространява около три пъти по-бързо

До месец новият вариант на вируса може да стане доминиращият в света, твърдят експерти

Проф. Радка Аргирова, Снимка: Архив

Новият щам на коронавируса, причиняващ Covid-19 - Омикрон, се разпространява около три пъти по-бързо от предишните.

Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, каза пред Нова телевизия проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването. По думите ѝ засегнати са предимно млади хора и неваксинирани.

"Знаем, че има над 50 мутации. Част от тях ги знаем от Делта и Алфа вариантите. Знаем какво могат да причинят тези мутации", заяви проф. Аргирова.

"Предполагам, че ваксинираните ще са достатъчно предпазени. Една част от мутациите са характерни и при предишни варианти и ваксините вече действат срещу тях. Но е възможно да не е на 100% това действие, което е нормално", каза тя.

За да се противопоставим на новия вариант на Covid-19 - Омикрон, ще е нужно поставянето на трета доза ваксина, заявиха експертите проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов. Така ваксинираните ще бъдат защитени, вариантът обаче ще е опасен за преболедувалите.

Новият вариант е много по-заразен и е вероятно до месец да стане доминантен в света. Според математика Лъчезар Томов, макар и със закъснение, Омикрон ще дойде и в България, а тук ваксинираните са малко.

"Моята препоръка е всички, които са с втора доза да минават към трета, които са с нулева да минават към трета и те, защото той изглежда в момента потиска много по-силно естествения имунитет, според данните", заяви Томов.

Засега няма данни дали Омикрон "пробива" ваксините, казаха учените. Според тях най-вероятно ваксинираните ще бъдат защитени особено, ако имат и трета доза, но за преболедувалите ще бъде опасно.

Ако продължаваме да сме нисковаксинирани може да създадем и български вариант, каза проф. Светлана Велизарова, началник на Детската клиника по белодробни заболявания към Детска болница "Проф. Иван Киров". "Нищо не може да бъде по-важно от здравето на човека, ако трябва, здравето трябва да се опази и с диктатура. Много лошо звучи това нещо, но вижте какво правим ние по либералния начин, все повече антиваксъри, все по-малко нормално говорещи", каза тя.

Проф. Велизарова каза още, че у нас надделява егоистичното мислене, няма го чувството за общност, хората с ковид не се карантинират вкъщи, а продължават да заразяват. Като педиатър тя добави, че при децата, от Covid се разболяват най-вече тези с наднормено тегло.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?