Програма "Околна среда" ударно разплаща 175 млн. лв. до края на годината

Ивелина Василева Сн.БГНЕС

До края на годината оперативната програма "Околна среда" ударно ще наваксва разплащането с бенефициенти след отблокирането през ноември на спрените преди година пари от еврофондовете. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която в петък отчете свършеното по програмата през 2014 г.

Реално почти през цялата година екипът на програмата се бореше с възстановяването на доверието на Европейската комисия след констатирани в края на 2013 г. нарушения на обществени поръчки по екопроектите, финансирани от еврофондовете. В крайна сметка през ноември Брюксел възстанови плащанията към България с превод на 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Сега Василева отчете, че от сумите 114 млн. лв. са платени през ноември и декември на бенефициентите, а вече е създадена организация за изплащане на още 175 млн. лв. до края на годината. Така общият обем на разплатените средства по програмата ще достигне 2.65 млрд. лв.

Нови преводи на средства от еврофондовете през тази година обаче не се очакват въпреки изпратените от оперативната програма две заявления.

Общият бюджет на ОПОС за периода 2007-2013 г. е 3.5 млрд. лв. като средствата за екопроекти може да се договарят до октомври догодина и да се изплащат до края на 2015 г.

Средствата по програмата са свеж финансов ресурс, който се влива в българската икономика и помага на хората да живеят и да се развиват по-добре, каза Василева. По думите ѝ вече 250 хил. българи се възползват от реализирани ВиК-проекти, за още 2 млн. души в момента се реализират водните проекти. Обслужваното от новите депа за отпадъците население вече е 1.35 млн. души, още 2.5 милиона българи предстои да се възползват от модерните депа.

С реализиране на проектите за интегриран градски транспорт и купуването с европари на 20 трамвая, 10 метровлакове, 150 по-екологични автобуси и 100 тролейбуси, само в София е постигнато петкратно намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици, отбеляза Василева. В още четири града се обновява градският транспорт, добави тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?