Произведени са 47 км тръби за газовата връзка с Гърция

Произведени са 47 км тръби за газовата връзка с Гърция

Вече са произведени 47 км тръби за трасето на газовата връзка Гърция – България и те ще бъдат доставени от компанията "Коринт Пайпуъркс" в първата седмица на февруари, съобщиха от бъдещия оператор на интерконектора "Ай Си Джи Би".

Производството на тръбите за 183 километровия маршрут между Хасково и Комотини е разпределено на пет партиди. Ще бъдат изработени общо 185 км тръби в завода на "Коринт Пайпуъркс" в Беотия, Гърция. Първата доставка ще е от тръби с диаметър 32 инча с външно трислойно полиетиленово покритие и те ще бъдат транспортирани до бази за съхранение по трасето на газопровода както в Гърция, така и в България.

Всички тръби ще са с диаметър 32 инча, дължината им ще бъде съответно 12 м или 18 м, а дебелината ще варира между 11 мм и 20 мм в зависимост от участъка на трасето. В рамките на проекта у нас за пръв път ще бъдат използвани 18-метрови тръби от този тип. По-голямата им дължина предполага редица предимства, включително оптимизация на разходите за заваряване и по-бързия процес по инсталиране. Друго доказано предимство от използването на 18-метрови тръби е свързано със значително по-малкия брой зони за поддръжка по време на експлоатацията на газопровода., обясняват от "Ай Си Джи Би".

Всяка тръба се подлага на хидротест, а заваръчните ѝ шевове се подлагат на безразрушителен контрол - ултразвук и рентгенография - преди да бъде приета, допълниха от дружеството.

Газовата връзка между Гърция и България е част от развитието на Южния газов коридор,  дава възможност за свързване с планирания терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис и с проектирания газопровод "ИйстМед" (EastMed) за пренос на газ от находищата на Кипър, Израел и Египет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?