Производители на храни и напитки мислят да поискат забрана на промоциите в магазините

Производители на храни и напитки мислят да поискат забрана на промоциите в магазините

Производители на храни и напитки обмислят да поискат правителството да наложи пълна забрана на промоциите в търговските обекти до края на извънредното положение. Това каза пред бТВ Мариана Кукушева - председател на националния браншови съюз на пекарите и сладкарите и координатор на щаба за храни и напитки, който е създаден заради извънредното положение.

Причината е, че заради промоциите, пред магазините се събирали повече хора, водело и до ненужно презапасяване.

Кукушева обясни, че вече "има ясни сигнали" от Националния оперативен щаб, че е възможно извънредното положение да подължи и 3 месеца. По думите ѝ това не трябва да създава паника, тъй като България е една от държавите, която може да задоволи цялата нужда от основни храни и напитки в страната. 

Тя увери, че производителите на храни и напитки могат да осигурят нужните продукти не само до 13 април, но и за следващите три месеца, дори до края на годината. 

“Хранителната промишленост е част от националната сигурност и това българските потребители ще го разберат“, добави Кукушева. По думите ѝ хляб има и ще има достатъчно, нямало и данни за забавяне на доставките.

"Има достатъчно хляб в България. Това е супер храната по време на криза и тя е гарантирана от нас", каза още тя. 

"На този етап сме поискали категорична подкрепа по места от публичната власт. Осигуряване на транзитни коридори през цялото денонощие за всички автомобили, превозващи храни и суровини", обясни Кукушева. 

Тя посочи, че засега от бранша са заредени с хигиенни защитни материали. Ако кризата обаче продължи по-дълго от месец, Мариана Кукушева заяви, че трябва да бъдат включени в приоритетен списък за снабдяване с такива средства. 

Споделяне

Още по темата

Още от България