Търговци обвиниха Танева, че преразпределя пазара на храни в полза на олигарх

Тя им отвърна, че водят лична война с нея, била готова на всякакви обиди в името на бранша

Търговци обвиниха Танева, че преразпределя пазара на храни в полза на олигарх

Най-големите търговски вериги в страната – и чуждестранни, и български, обвиниха земеделския министър Десислава Танева, че е подвела колегите от от Министерския съвет да приемат постановлението, изискващо от тях да имат щандове с българска продукция. Според тях това действие на агроминистъра е в полза на близки кръгове от фирми, няма да увеличи присъствието на български храни в хипермаркетите, още по-малко ще осигури достъп на малките фирми, а ще преразпредели пазара в полза на олигарх.

Острата реакция на веригите "Била" (Billa), "Ди Ем" (dm), "Кауфланд (Kaufland), "Лидл" (Lidl), "ПроМаркет" (ProMarket), "Те Маркет (T MARKET), "Аванти" и "Фантастико" идва по повод приетото преди ден постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени в България, в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. Малко по-късно от ГЕРБ внесоха чрез поправки в Закона за търговски регистър за налагане на глоби за хипермаркетите, които не спазват постановлението на правителството. Санкциите са от 5 до 25 хил. лв. за първо провинение и от 30 хил. до 50 хил. лв. при последващо нарушение.

При окончателното гласуване в пленарна зала на санкциите във вторник депутатът на ВМРО Александър Сабанов поиска техният размер да бъде вдигнат на 30 хил. до 50 хил. лв. при първо прегрешение, при второ – от 60 хил. до 100 хил., а при трето нарушение – 100 хил. лв., и санкцията да се налага за всеки обект, неспазващ изискванията.

В крайна сметка обаче одобрени бяха първоначално предвидените глоби.

ВМРО предложи също така да се сложи таван от 25 процента за надбавката, която търговската верига може да слага над нетните цени на производителите и в тези проценти да влизат и всякакви бонуси и такси.

В разпространеното от веригите същия ден изявление се посочва, че те са изненадани от предложението на Танева, което идва в момент, в който тъкмо фирмите са успели да убедят потребителите, че няма проблем с доставките на основни стоки, заради мерките срещу коронавируса.

Танева била деструктивна и подвела колегите си

Те критикуват Танева, че така и не се е срещнала с тях, за да обсъдят правителствените мерки в подкрепа на българските производители. "Видяхме деструктивно поведение от земеделския министър Десислава Танева - допускаме, че при приемането на постановлението е подвела своите колеги в правителството относно негово конкретно съдържание, например 90% монопол за млечните продукти", пише в изявлението.

"Нашата основна отговорност е да защитаваме интересите на милионите български потребители, които очакват от нас богат избор от безопасни висококачествени храни на изгодни цени - министър Десислава Танева да им обясни от кои любими свои продукти трябва да се лишат, за да сложим на рафтовете по нареждане с постановлението други - на близки до нея кръгове", пише в разпространената до медиите позиция.

Веригите отбелязват, че щандовете в магазините им сами говорят за подкрепата, която оказват на българските фермери.

"С приетото постановление не се увеличават българските стоки в търговските вериги. С него държавата само преразпределя пазара между българските производители, като дава предимство на едни производители за сметка на други. Преразпределянето на пазара се прави не на база качество и цена на стоката, а в зависимост от местоположението на производителя. Чии интереси всъщност защитава министър Танева?", питат търговците

Те критикуват постановлението за това, че се отнася само за няколко търговски вериги, а не за целия бранш, което изкривява свободната конкуренция между търговците и ги поставя в неравностойно положение.

"Защо министър Танева иска да регулира под 40% от пазара на търговия с храни и да остави всички останали при по-изгодни условия?", е друг от въпросите към агроминистъра.

Хипермаркетите са любопитни също така в кои търговски вериги ще отидат гласуваните от фонд "Земеделие" миналата седмица субсидии от 5 млн. лв. за обекти, които приемат да продават български оранжерийни зеленчуци. "Дали тези вериги попадат в обхвата на регулациите на постановлението? Ние не желаем субсидии! Единственото, което желаем, е да се запази пътят, избран от България - част от европейския единен пазар, на който чрез нас изнасят немалко български производители", отбелязват веригите в изявлението си.

Реформи в полза на дребните или на олигарх?

"Ние не носим отговорност за проблемите в селското стопанство, трупани с години - 11 млрд. лв. от европейските фондове са отишли в няколко джоба вместо за обединяване и подпомагане на малките производители. Българско сурово мляко за 90% от пазара в България няма - ще продават на потребителите продукти със сухо или вносно мляко на каквито си искат цени при гарантирани с постановление 90% техни продукти на рафта - ето това е господстващо положение, основано на липсваща в България суровина", информират те.

Според тях веригите няма да могат да спрат това негарантирано и занижено качество да стигне до потребителите, защото постановлението ги задължава да го продават

"Чий интерес защитава в млечния сектор министър Танева? На малките фермери или на някой голям олигарх?", питат още компаниите.

"Ако с такива мерки се решават проблемите на производителите, да задължим и търговците на техника да имат 90% българска стока. Така ще развием и промишлеността и министър Танева може да възроди Аграрно-промишлените комплекси (АПК)", предлагат търговските вериги, които съставляват голяма част от пазара на хранителни  продукти.

Защо държавата не купува от малките ферми за болници, училища и патронаж

Те питат още защо държавата не ползва добрите практики в Европа в момента за защита на местните производители като изкупуване на продукти от малките фермери за приготвяне на храна за болници, училища, детски градини и социален патронаж. "Защо министър Танева не е направила това? Какъв е делът на българските храни там?", пише още в позицията.

За пореден път веригите отбелязват, че приетото постановление противоречи на българското и европейското законодателство. "Скандално е български министър да обявява пред широка група хора, включително свой колега министър, цитираме, "Брюксел не ме интересува" в разговор, записан от самото министерство, а сме се наредили за следващ пакет финансиране от Европа и за чакалнята към еврозоната", коментират те.

На финала изказват становище, че постановлението създава предпоставка за корупция с неясни понятия като "достатъчно място" и "по подходящ начин", които ще се тълкуват и прилагат от държавни чиновници по регионите без ясна нормативна база. "Дали това не е сред основните цели на министър Танева?", чудят се от веригите.

Танева: Лична война и памфлет

Десислава Танева на свой ред каза, че това е лична война  и "личен памфлет" на веригите срещу нея и било неуважително към общността да бъде занимавана с това.

"Всички обвинения мога да изтърпя, за мен те нямат значение, за мен е важно в края на тази криза земеделските производители да са оцелели. Да не гледаме сутрин репортажи как се изхвърлят най-качествената българска продукция", коментира тя пред БТВ по-късно във вторник.

Танева декларира, че е готова да понесе всякакви "обиди и клевети" в името на оцеляването на земеделската общност, която в момента е много уязвима и има нужда от целенасочена помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес