Кабинетът иска половината площ в хипермаркета да е за български храни

Търговците са против това изискване, както и задължение за зареждане от производители в радиус до 200 км

Кабинетът иска половината площ в хипермаркета да е за български храни

Търговските вериги за продажба на хранителни продукти задължително да отделят поне половината си площ за оформяне на щандове с български продукти, да се зареждат  само от производители в радиус до 200 км от областния център, където е обектът, както и да не правят промоции без разрешението на производителите и да се плаща до 14 дни получената стока. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, пуснат за обсъждане сред търговците, срещу който се обявиха от Сдружението за модерна търговия, тъй като нарушава европейски правила и бизнес практики.

Според проекта на постановление с действие до края на 2020 г. и аргумент Закона за извънредното положение заради коронавируса търговците, които имат повече от един магазин, трябва да отделят поне половината от пространството си за обособяване на щандове с български хлебни, млечни и месни продукти, сокове, конфитюри, консерви, зеленчуци и плодове и тези щандове да са подходящо обозначени, че са български.

Хипермаркетите да не могат да искат такси от производителите за промоции на продуктите им, а също така ще трябва да платят доставките до 14 дни от получаването им, планира още кабинетът.

Намерението обаче предизвика острата реакция на Сдружениетоо за модерна търговия, в което членуват най-големите търговски вериги у нас.

В разпространено от организацията становище се посочва, че този проект погазва основните принципи на пазарната икономика и би имал вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. Дори би могло да се очаква повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество.

"Въпреки че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България. Освен това добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на търговските вериги. “Притискането” на тези производители чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги", пише в становището..

В него се отбелязва още, че намеренията противоречат на законодателството на ЕС като нарушават свободата на движение на стоки, ограничават конкуренцията и представлавят нерегламентирана държавна помощ, което ще доведе до наказателни процедури срещу България.

Според сдружението това постановление ще направи българските производители по-неконкурентоспособни. "Освен това проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през "задната врата", смятат големите търговци.

Според Сдружението за модерна търговия основната цел на държавата следва да е обезпечаване на населението със свежи и качествени храни на ниски цени, а предлаганите мерки водят до точно обратното. То призовава Министерския съвет да не приема постановлението.

Веригите отбелязват, че липсва дефиниция за "продукт, произведен в България”. Не става ясно как ще се прилага изискването, когато в храната са вложени суровини с различен произход, включително когато определени суровини традиционно не се произвеждат в България. Същевременно, не се държи сметка, че много традиционни български продукти под български марки се произвеждат в България, но с небългарски суровини, а много продукти под чуждестранни марки се произвеждат в България с български суровини, обясняват от сдружението.

То обръща внимание още, че структурата на българското производството не е равномерна на територията на страната, което означава, че освен до различно ценообразуване, това ще доведе и до неравнопоставеност на условията за различни производители в различни региони, заради разликата във възможностите им за производство.

С предложените регулации освен това част от магазините ще останат празни, или полупразни поради обективна невъзможност да бъдат заредени по изискванията на проекта, пише в становището.

"Добрите български продукти и техните конкурентоспособни производители отдавна са широко представени и успешно се продават на рафтовете на модерните търговски вериги. Нещо повече, получили са и получават експортни възможности в много европейски държави. “Притискането” на техните продукти чрез административна мярка в полза на други не е справедливо спрямо техните досегашни вложения в иновации и производствени мощности на основата на прогнозни количества за продажба в хранителните вериги", предупреждават още веригите.

Те отбелязват, че ограничаването на промоциите директно ще вдигне цените на храните. "Около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Това означава, че разходите на домакинствата за храни ще се вдигнат значително в без това тежък за всички български потребители момент", са аргументите против на сдружението.

"Обособяването на блокове за български стоки на различни по рода си продукти/продуктови групи, които са поне 50% от площта на продаваните продукти, при отчитане на оборудване, информационни/указателни табели и отстояния, води автоматично до допълнителна загуба на 20-30% площ за търговците, което представлява квази данък за дейността", обясняват още веригите.

Според тях задължението да се зареждат магазинът от производители до 200 км от локацията му ще доведе до увеличаване на лигистичните разходи за доставки, които в момента се разпеделят от централен склад. Освен това тежко ще пострадат българските производители на разстояние над 200 км от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България, смятат от сдружението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?