Брюксел настоя България да отмени задължението към веригите да продават местни храни

Сн. БГНЕС

Според Европейската комисия България е въвела дискриминационни изисквания към търговците на дребно, които ги задължават да имат по-благоприятно отношение към местните хранителни стоки. Такова уведомително писмо ще бъде изпратено от Брюксел на София като първа стъпка преди образуването на наказателна процедура срещу страната.

То се отнася до постановлението на Министерския съвет, задължаващо търговските вериги да имат специални щандове с български храни като прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, които да се купуват от регионални производители, както и да купуват 90 на сто от млякото и млечните изделия от местните мандри. Мярката бе въведена да облекчи българските производители, претърпели щети заради кризата с коронавируса и е в сила до края на годината, но може да бъде удължена. Тя бе оспорвана от представителите на хипермаркетите, според които това е ограничение на свободното движение на стоки и може да доведе до редица проблеми.

На същото мнение е и Европейската комисия, която освен това смята, че тези задължения към търговците създават по-благоприятни и по-конкурентни условия за предлагане на пазара за местните хранителни стоки, което води до дискриминация на сходните вносни изделия.

Законодателството ограничава също свободата на установяване, тъй като ограничава свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, да определят подредбата на продажбените си площи и да пригодят веригата на своите доставки. Такива ограничения могат да бъдат оправдани само със съображения от общ интерес, каквото е общественото здраве, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел.

От Брюксел отбелязват, че именно поради извънредните обстоятелства с епидемията от Covid-19 и отслабването на икономиките в ЕС, е абсолютно необходимо да се запазят свободното движение на стоки и свободата на установяване.

Неоправданите пречки могат да подкопаят общите усилия за запазване на свободния и ефикасен превоз на товари в ЕС и възможностите за борба с кризата, в духа на европейската съпричастност. България разполага с един месец, за да отговори на опасенията на ЕК. Ако не получи задоволителен отговор, комисията може да реши да изпрати на България мотивирано становище, пише в съобщението на Брюксел.

Министерството на земеделието обаче продължава да е на мнение, че "по никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната".

Ведомството отвръща, че въведените от правителството мерки не засяга свободното движение на вносни стоки, тъй като постановлението не забранява или ограничава тяхното предлагане в магазините.

"Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза", посочва се в съобщението на агроведомството.

То допълва, че ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?