Прокуратурата "дискретно" обвини Танов и оневини Дянков

Прокуратурата "дискретно" обвини Танов и оневини Дянков

Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов се е сдобил с обвинение за издаване на държавна тайна, защото е оповестил къде се съхраняват военновременните запаси от гориво, а вицепремиерът Симеон Дянков се оказа невинен за огласяване на класифициран документ, подписан между БНБ и предишното правителство.

Градският прокурор на София Николай Кокинов съобщи във вторник пред Mediapool, че в следващите няколко дни ще бъде внесено предложение за освобождаване на Танов от наказателна отговорност, тъй като деянието е извършено по непредпазливост.

В същото време Mediapool научи, че делото на Дянков за разпространяване на класифицирана информация за отпускането на 1.2 млрд. лева в полза на търговски банки е било прекратено тихомълком преди "няколко месеца".

Кокинов поясни, че казусът с вицепремиера е приключен, след като експертизата на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) е показала, че той не е издал държавна тайна. И по двата казуса прокуратурата действа без да информира своевременно обществото, въпреки че шумните дела се водеха срещу високопоставени фигури от изпълнителната власт.

"Не мога да разбера защо трябва да бием бараните за всеки случай и всяко прекратено дело", коментира Николай Кокинов пред Mediapool по случая с Дянков. За казуса "Танов" той обясни, че прокуратурата е решила да бъде "дискретна".

Прокуратурата ще предложи на съда Ваньо Танов да бъде наказан с глоба и да се води неосъждан. Информацията първоначално бе разпространена от БСП във вторник, тъй като червените сезираха държавното обвинение през есента на миналата година за изявленията на шефа на митниците.

Според обвинителния акт в телевизионно интервю пред БНТ на 1 септември 2011 година Танов е обявил количеството на държавния резерв от гориво за военновременни запаси, държано в "Лукойл", с което е нарушил Закона за защита на класифицираната информация. Според закона тайна представлява мястото, където се съхраняват запасите.

Депутатите от БСП Антон Кутев и Петър Курумбашев изпратиха писмо до главния прокурор Борис Велчев, цитирайки думите на Танов: “Ако говорим за резерва, също трябва да се знае, че “Лукойл Нефтохим” и “Лукойл България” трябва да поддържат определени военновременни запаси, които са около 8 милиона литра”.

Прокуратурата възложи проверката на ДАНС, която изпрати в края на миналата година мнение, че Танов е издал класифицирана информация, след като разкрил в общественото пространство информацията за военновременните запаси от гориво. В резултат от това държавното обвинение образува дело за злоупотреба със секретна информация срещу неизвестен извършител. Обвинението е повдигнато на Танов в края на януари.

Делото срещу Дянков започна през октомври 2010 година, след като вицепремиерът оповести наличието на тайно споразумение, подписано през 2008 г. между БНБ и предишното правителство, което позволява 1.2 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки, за да бъде спасена тяхната ликвидност. Повод за коментарите стана парламентарно питане от неговия предшественик Пламен Орешарски (БСП).

Общо 2 години прокуратурата се опитваше да намери експерт, който да даде отговор на въпроса дали Дянков е оповестил класифицирана информация. Месеци наред бе търсен експерт с допуск до секретна информация, който е и "специалист по финанси с поглед върху цялата банкова система и икономиката на страната". В крайна сметка такъв бе намерен в ДКСИ.

В основата на казуса стоеше сравняването на датите на класифицирането на документите от Министерството на финансите и дали към момента на обявяването те са били декласифицирани. Вицепремиерът направи изявлението си на 30 октомври 2009 година, а Министерският съвет премахна секретния гриф едва 40 дни по-късно - на 10 декември 2009 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?