Прокуратурата игнорирала десетки данни за финансиране на Пеевски от КТБ

Сред материалите са и недвусмислени резолюции на Цветан Василев

Прокуратурата игнорирала десетки данни за финансиране на Пеевски от КТБ

Разследващите източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) са игнорирали десетки данни за финансирането на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева от банката на Цветан Василев, пише "Капитал" в петък.

Изданието цитира материали от делото срещу Василев и останалите 17 подсъдими, според които името на народния представител и медиен магнат или инициалите му "ДП" фигурират в редица документи, отразяващи различни суми, насочени към бизнеса му.

Сред тях има и резолюции на самия Цветан Василев, като например тази, адресирана до някогашната му дясна река, а сега основен свидетел срещу него Бисер Лазов: "Бисер Лазов: Виж и Пеевски (нали ще партнира) и можем да участваме. Онзи ще му дадем някой топгън!"

Става въпрос за оферта от 2011 г. към банкера да участва в проект за удълбочаване на пристанището "Мидия порт" в румънския град Констанца. Под резолюцията личи следнияят надпис: "ОТ ВАСИЛЕВ!!"

Инициалите "ДП" присъстват и във всекидневните справки, изготвяни от Венета Николова – друг свидетел по делото "КТБ" и дългогодишна служителка на Василев. "Капитал" цитира таблици с активите и пасивите на банката, от които става ясно, че към пролетта на 2014 г. парите, дадени на Делян Пеевски под една или друга форма, се изчисляват на малко над 575 млн. лв.

Към въпросните справки фигурират и няколко други резолюции към Лазов, някои от които звучат по следния начин: "ДП защо не го търсиш. Кога ще разпределят табака" или "Приключвай ТЦ-ИМЕ и кредитите за ДП".

Самият Лазов, който иначе е разпитван многократно по най-различни теми и дава разяснения по същите тези, нито веднъж не е попитан какво стои зад ДП1, въпреки че срещу него стои най-голямата единична сума. Нито пък дали наистина след разпореждането до него е търсил ДП, посочва изданието.

Най-голямо внимание в периода от последните три седмици преди затварянето на банката се обръща на задлъжнялостта на "Булгартабак холдинг" и дъщерните дружества, за което има изрични справки до Цветан Василев и обратни инструкции от него, повечето обаче заличени в електронното копие.

Отношението на прокуратурата към връзката между КТБ и процъфтяващия бизнес на Пеевски най-красноречиво личи от думите на шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев и наблюдаващ прокурор по делото по време на пресконференцията му за внасянето на казуса в спецсъда: "В това изложение го няма и г-н Путин, няма го и Обама, няма ги и много други хора."

Помолен да отговори сериозно на въпроса дали държавното обвинение е установило депутатът от ДПС да има някаква роля в източването на банката, Гешев тогава заяви: "В хода на разследването не сме установили някакви неща, които да са свързани с г-н Пеевски и които да касаят описаната от мен схема, затова не сме го посочили в това изложение."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?