Адвокат Михаил Екимджиев:

Прокуратурата има особени разбирания кога има престъпление

Адв. Михаил Екимджиев

Прокуратурата има особени особени разбирания за това кога е налице престъпление и кога не е, каза адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното тълкуване на обвинението, че няма съдържащо се престъпление в подслушания разговор между Кокинов, Найденов и Борисов.

Според него за всеки юрист, запознат с наказателното право, е ясно, че освен проблемът с подслушването, от този разговор лъха на "търговията с влияние и откровена корупция".

"Тези становища на прокуратурата ме карат да се съмнявам в добрата воля и последователността на главния прокурор Цацаров и все повече се налага впечатлението, че има някаква лична вендета между него и поръчка да бъде елиминиран Цветанов, и това, което се прави не в името на законността и правото, а в името на разчистване на някакви лични политически сметки", каза Екимджиев, цитиран от БГНЕС.

Адвокатът бе един от основните критици на решението на Висшия съдебен съвет да избере Цацаров за главен прокурор.

"Очевидно е, че има някакви причини прокуратурата да е решила да не се занимава, да не закача, да не смущава комфорта нито на Бойко Борисов, нито на Кокинов, нито на Найденов по този повод", продължава Екимджиев.

"Това са поредни черни точки по разбиване на илюзията, че имаме нова прокуратурата, че имаме различен главен прокурор, може би по-злобен и отмъстителен, но не и по-последователен", каза още правозащитникът.

Според него е много лош сигнал фактът, че прокуратурата ще преследва този, който е направил записа.

Това означава, че дори когато се провежда едно такова журналистическо разследване, примерно, се използва скрита камера, след това разследването ще бъде срещу журналиста, а не срещу тези, които договарят корупционни сделки. Връщаме се в онези стари реалности, при които се наказват не престъпниците, а тези, които се опитват да ги изобличават", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?