Прокуратурата отвори офисите на "Лев инс"

Прокуратурата отвори офисите на "Лев инс"

Само няколко часа, след като шефовете на застрахователната компания "Лев инс" се оплакаха пред медиите, че офисите им са запечатани незаконно вече десети ден, прокуратурата нареди тяхното отваряне. Във вторник изпълнителният директор на застрахователя Стефан Софиянски (който няма нищо общо с бившия столичен кмет-бел.ред.) и представители на двете израелски компании, които държат 45% от акциите - Шоул Шнайдер и Хени Овадия определиха като незаконен и непонятен обиска в централния офис, който полицейски служители извършиха покрай ареста на Алексей Петров.

В публичното пространство "Лев инс." се приема за контролирана от Петров компания. Той бе сред основните акционери в дружествата, правоприемници на "Лев инс." - силовият застраховател от началото на деветдесетте години на миналия век "Аполо - Болкан", пререгистриран след това под името "Левски Спартак", а преди няколко години преименуван в "Лев инс." В момента Петров официално няма дял в компанията, но председателят на Надзорния ѝ съвет Ива Павлова е приятелка на бизнесмена.

Нямам никаква представа, защо "Лев инс" се свързва с Алексей Петров, коментира Шнайдер. Той добави, че бившият съветник в ДАНС няма никакви договори с компанията, няма участие в нея, не е получавал и пари като консултант.

От "Лев Инс" обявиха, че бизнесът им е чист и прозрачен, не са имали проблеми с контролните органи, техни служители имат и допуск до класифицирана информация.

Последното не е необяснимо предвид факта, че "Лев инс" има договори с Министерство на отбраната, АЕЦ "Козлодуй" и други обекти с по-специален статут. Въпросът е, че допуск до класифицирана информация се дава от ДАНС, в която съветник бе Алексей Петров. Преди създаването на агенцията, такъв се получаваше от Национална служба сигурност (НСС) и от Военното-конраразузнаване (ВКР).

Така хем компанията е получила достъп до класифицирана информация, хем е запечатана покрай акция "Октопод", макар по документи да няма нищо общо с Алексей Петров, който преди да бъде "устроен" в ареста, живеел на семейни начала с председателя на Надзорния ѝ съвет.

От "Лев инс" се оплакаха още, че не е бил даден никакъв отговор на нито едно отправено до компетентните органи запитване от адвокатите на компанията. От ръководството недоумяват какво може да бъде търсено в иззетите сървъри, тъй като информацията за клиентите там е публична и е предоставяна и на държавния регулаторен орган - Комисията за финансов надзор.

700-те хиляди клиенти на застрахователното дружество трябва да са спокойни, защото то работи нормално, продължават да се изплащат обезщетения по щети, казаха още от "Лев инс".

В рамките на акция "Октопод" не са задържани, разпитвани или търсени по какъвто и да било повод служители на застрахователното дружество, стана ясно на пресконференцията.

В деня, когато бе арестуван Алексей Петров, от МВР обявиха сред имената на задържаните и това на Лозана Славчова, която е член на Надзорния съвет на "Лев инс". Оказа се, че и тя не е била нито задържана, нито търсена по какъвто и да било повод от МВР и следствието.

Застрахователната компания обясни какво представлява обявената от нея миналата година застраховка срещу отвличане. Идеята за нея бе лансирана непосредствено след вдигналия се шум покрай серията отвличания срещу откуп. Всъщност тя била на презастрахователната компания "Ллойд" и е насочена към моряци и служители по корабите, работници на нефтени платформи в опасни райони на света, български военни зад граница. Не ставало дума за застраховане на богати българи срещу отвличане, а и откакто продуктът на компанията бил пуснат, нито един такъв клиент и потенциална жертва на отвличане срещу откуп не се заинтересувал от него.

От компанията допускат, че това е поради подробното проучване на клиента, което трябва да бъде направено, преди да се сключи застраховката.

Споделяне

Още по темата

Още от България