Според Татяна Дончева

Прокуратурата притиснала КФН за продажбата на "Булгартабак" на "неизвестното лице"

Татяна Дончева

Прокуратурата е оказала натиск над Комисията за финансов надзор (КФН) за продажбата на "Булгартабак" в полза на "неизвестно лице", което стои зад офшорната компания "Ливеро Истаблишмънт". Това обяви пред Нова ТВ в четвъртък бившият депутат от БСП и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева.

В разгара на войната между Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев стана ясно, че ябълката на раздора между доскорошните бизнеспартньори е именно тютюневият холдинг и апетитът на Пеевски да го овладее. Това бе казано почти в прав текст от Василев и отречено от Пеевски.

Дончева припомни конфликта между председателя на КФН Стоян Мавродиев и неговите заместници, възникнал около желанието за преместването на комисията в нова сграда миналото лято. Мавродиев се оплака в прокуратурата от колегите си, които го клеветели. Тогава обвинението отказа през септември да разследва случая.

Според Дончева обаче в последните два-три месеца градската прокуратура е отменила отказа и е наредила на МВР да разследва заместник на Мавродиев по члена от НК "вредителство". Дончева сравни по тежест този член с шпионажа и престъпленията срещу държавата.

Това е била направено, за да се окаже натиск над КФН да извърши нарушение при контролирането на продажбата на мажоритарния дял на "Булгартабак". През март този дял от дружеството бе продаден на регистрираното в Лихтенщайн дружество "Ливеро Истаблишмънт", зад което стои физическо лице, най-вероятно, според Дончева - Делян Пеевски. Сделката бе определена като повече от "приятелска" заради ниската цена от 130 млн. евро, срещу които "ВТБ Капитал", дъщерно на руската банка ВТБ, излезе от холдинга.

Както бе отбелязано в медиите, новият собственик не е отправил задължителното търгово предложение до миноритарните акционери, заради което, според Дончева, финансовият регулатор е трябвало да се намеси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?