Прокуратурата се самосезира за сделката с печатницата на БНБ

Работниците в печатницата са в принудителен отпуск до завършване на проверката

Прокуратурата се самосезира за сделката с печатницата на БНБ

Софийската градска прокуратура (СГП) се е самосезирала по повод медийни публикации, свързани със сключена сделка за създаване на съвместно дружество между печатницата на БНБ и "Франсоа Шарл Обертюр Груп". В разпространено в петък съобщение на прокуратурата се посочва, че е възложена проверка на ДАНС, за да се установят данни за евентуално извършено престъпление от общ характер.

В средата на юни стана ясно, че "Печатница на Българската народна банка” АД, в което акционери са БНБ и Министерството на финансите, като централната банка е мажоритарен собственик, се е договорила за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Френската компания, основана през 1842 година, произвежда банкноти за 70 държави.

Печатницата на БНБ ще участва в съвместното дружество чрез непарична вноска в капитала под формата на старо оборудване за производство на банкноти, срещу което ще придобие 30% от капитала. Чрез дъщерното си дружество "Франсоа-Шарл Обертюр Интернасионал" С.А., Белгия, пък френската компания ще инвестира в новото българско дружество над 22 милиона евро за осигуряване на бъдещата дейност и разрастване, срещу които ще придобие 70% от капитала.

Сделката предизвика вълнения в средите на левицата. Бившият червен депутат и бивш вътрешен министър Румен Петков даде призова извънредното заседание на парламента да не е само по ветото върху бюджета, но и за сделката с печатницата на централната банка, в която според него става дума за скрита приватизация. Зад сделката седели управителят на БНБ Иван Искров и бившият финансов министър в служебното правителство Калин Христов, който е подуправител на БНБ.

Преди дни БНБ отговори на съмненията в публичното пространство за скрита приватизация и заплаха за националната сигурност, изразени от политици, със съобщение, че твърдението за каквато и да е "приватизация” категорично не отговаря на истината.

Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти, аргументираха се от централната банка. От БНБ напомниха, че компанията за първи път в своята над 170-годишна история ще започне производство на банкноти извън територията на Франция, което само по себе си е голям успех за България.

От БНБ изрично подчертаха, че новото дружество ще бъде изключително насочено към производство на банкноти. А всички други производства (високозащитени ценни книжа и други документи) нямат отношение към новата компания и остават, както и досега, в "Печатница на Българската народна банка" АД.

В четвъртък стана ясно, че управителят на БНБ Иван Искров ще даде обяснение пред бюджетната парламентарна комисия за сделката. За това обяви самият Искров в писмо до председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев.

В петък пресцентърът на централната банка съобщи, че до завършване на прокурорската проверка повечето от работниците в печатницата ще бъдат в принудителен отпуск.

"БНБ изцяло се доверява на професионалния капацитет и институционална почтеност на прокуратурата и ДАНС и ще окаже пълно съдействие в хода на проверката. Надяваме се, тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи Печатницата на БНБ.

Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на ФШОГ.

При така създалата се ситуация, се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск – платен и неплатен – до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати.

Дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос", се казва в съобщението на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от България