Прокуратурата се зае с проверка на екопроекти

Цацаров се сезира от публикации по флашки в "Труд" и изпрати материалите в одитната агенция

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по публикации в медиите за съмнително управление и разходване на средства от Европейския съюз за опазване на природата, реализирани от неправителствени организации, съобщиха в понеделник от държавното обвинение. Главният прокурор се самосезира от три неподписани статии във в. "Труд", публикувани в рамките на няколко дни в началото на януари.

Обвинителите са отправили предложения до Изпълнителната агенция "Одит на средствата от ЕС" да направи проверка, е посочено в съобщението. От него не става ясно какво предлага прокуратурата, както и какви са установените нарушения.

В."Труд" периодично публикува материали срещу неправителствени природозащитни организации, които се финансират по европейски програми. Публикациите са насочени срещу организации, които са против ски концесията на Банско и против разширяването на ски зоната във Витоша.

Първоначално тези, както и други материали в "Труд", "разобличаващи" всякакъв вид граждански организации, обявяващи се за съдебна реформа или протестиращи срещу застрояването на планините и плажовете, се подписваха с името Калоян Стоев. Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков призна, че той стои зад това име, но не обясни защо се е подписвал под псевдоним. Впоследствие той обособи отдел във вестника наречен "Системен анализ и политическа семиотика" (САПС), който се занимава с този тип материали. Собственикът на "Пик" Недялко Недялков в своя публикация посочи, че тези материали се изпращат с флашки в "Труд".

Сега "след приключване на проверките от Върховната административна прокуратура (ВАП) и анализ на фактите, изложени в статиите и в документите, изискани от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), са потвърдени съмненията в законосъобразността при упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз", пише в съобщението на прокуратурата.

"Поради това Върховна административна прокуратура е отправила три предложения до Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" да извърши одит на дейностите по управление и разходване на средствата по трите проекта", се казва в съобщението.

В него е посочено, че според Закона за вътрешния одит в публичния сектор и изпълнителната агенция е "оправомощеният орган, компетентен да извърши необходимите за целта контролни действия по отношение на посочените два проекта". От съобщението не става ясно кой е отговорен за третия проект.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че обвинителите не са открили престъпление и за това не е образувано дело, но са установили административни нарушения. По тази причина изпращат два от проектите в одитната агенция, която има право да налага финансови санкции при установено неправомерно използване на средствата.

От пресъобщението на прокуратурата не става ясно кои два европроекта са изпратени в одитната агенция и какво става с третия.

От кабинета на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и Министерството на финансите, на чието подчинение е одитната агенция, към момента все още няма официална позиция по случая.

Публикациите във в."Труд"

Трите публикации във в."Труд", проверени от прокуратурата, са от януари 2016 г.

Статията "Половин милион взели "еколозите" за 60 лалугера" е публикувана на 6 януари 2016 г.

"Поредна скандална поръчка, облагодетелствала зелената мафия разкри "Труд". Приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра отново е лесовъдът Тома Белев. Историята започва през 2009 г., когато дирекция на Природен парк "Сините камъни" печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма Околна среда, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лева. Изглежда експертите в министерство на околната среда и водите не са се трогнали от абсурдната аргументация, имайки предвид, че лалугерите са същинска напаст в България и се срещат под път и над път, унищожавайки земеделските посеви. … Интересното е , че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк "Сините камъни", се твърди в статията от 6 януари 2016 г.

Вторият материал със заглавие "Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева" е публикуван на 8 януари 2016 г. В статията е представен проекта "Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в защитената местност Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман". Проектът е за близо 1 млн. лв. и се изпълнява от община Сливница и Сдружение за дива природа "Балкани".

"Изложени са факти относно изпълнителите и партньорите по проекта, навеждащи на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз", е посочено в съобщението на прокуратурата.

"Проектът включва девет дейности, като основните са закупуване на 9 декара ливади и изкопаване на хралупи за лалугери, поставяне на слънчеви панели, с които да се топлят яйцата на костенурки, изграждане на поилки за костенурки, преброяване на риби и безгръбначни в Алдомировското блато, повдигане на гнезда на птици, улов на дардавци, организиране на експедиция за търсене на диви сухоземни костенурки в блатото, внасяне на генетичен материал от блатна перушина и други.

Лалугер да си в България на днешно време. Не само че ти косят любимата ливада и те извозват от нея до близкото голф игрище и обратно със сливенска "Тойота", ами вече ти копаят и хралупа безплатно. За 900 000 лева." е посочено в статията от 8 януари 2016 г.

Третата статия е озаглавена "Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството". Публикувана е на 12 януари 2016 г. в електронното издание на "Труд" (бел. ред. Mediapool не можа да открие публикацията) са изложени факти за проект "Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи".

"Този път бенефициент е българо-швейцарската фондация "Биоразнообразие". Тя е известна като една от най- добре финансираните организации с дейност насочена основно срещу българските зимни ски курорти…Основният резултат от проекта е откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара и не трябвало да бъдат забранени. Един от изводите е, че видите ли, ски пистите ограничавали териториите на глухарите за "токуване" /чифтосване/. Други важни неща, открити след усвояването на почти половин милион лева, засягат диетата на глухара – менюто на големите включвало пъпки и листа на бял бор и смърч… При положение, че това са все неща, които ги пише в учебниците по биология, наистина ли е било нужно МОСВ да даде близо половин милион лева." е посочено в статията от 12 януари 2016 г., се казва в съобщението на прокуратурата.

Прокуратурата

Разпоредената от главния прокурор проверка по реда на надзора за законност по трите проекта е извършена от Върховна административна прокуратура (ВАП).

При тази проверка ВАП е изискал цялата документация по тях от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Проект "Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в защитената местност Алдомировско блато и защитените зони в общините Сливница и Драгоман" е на стойност 918 243 лева. От тях 780 507 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 137 736 лева от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на проекта е бил 28 месеца. За реализацията му са изразходвани 712 213 лева, се казва в съобщението на прокуратурата.

Проект "Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи" е с договарящ орган МОСВ, а бенефициент е фондация "Биоразнообразие". Общата стойност на проекта е 437 962 лева. От тях 372 268 лева са осигурени от кохезионния фонд, а останалите 65 694 лева от републиканския бюджет.

"От изисканите документи от МОСВ е потвърдена и информацията от статията за лалугерите", пише в съобщението на прокуратурата.

Ведомствата се въздържат от коментар

След като Европейската комисия спря временно плащанията по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) в края на 2013 г. всички проекти бяха щателно проверени от одитните органи към министерството и изпълнителната агенция. Одит на системите беше направен на програмата и от самата Еврокомисия.

От МОСВ не предоставиха информация дали по тези проекти са били засечени нарушения и ако да, дали са наложени санкции.

МОСВ е предоставило изисканата информация на прокуратурата – копия от договорите за безвъзмездна помощ, доклади от проверките на място за изпълнението на проектите и резултатите от изпълнените проверки, заявиха от пресцентъра на ведомството пред Mediapool.

На този етап няма да има коментар от вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, казаха от кабинета му.

От Министерството на финансите, на чието подчинение е одитната агенция, към момента също няма коментар.

Споделяне

Още от България