Прокуратурата се зае с цените на тока и парното

Прокуратурата се зае с цените на тока и парното

Прокуратурата поиска от КЕВР да прецени дали са нужни промени в правилата за определяне на цената на топлинната енергия и да изясни как са утвърдени повишените цени на тока. В съобщението се посочва, че още на 28 юни Върховната административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка по публикации в медиите, свързани с поскъпването на топлинната и електрическата енергия.

От прокуратурата заявяват, че публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия.

Освен това се слага акцент върху обстоятелството, че действащата наредба за регулиране на цените създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

От прокуратурата са констатирали още, че покачването на цените за топлинна енергия от 1 юли е в противоречие със Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране на защитата на интересите на потребителите.

Заради значимия обществен интерес от ВАП искат от председателя на КЕВР да отговори в кратък срок - предприети ли са действия, и какви са те, за промяна в подзаконовите актове във връзка с цените на топлинната енергия.

От прокуратурата припомнят, че именно с решения на КЕВР токът поскъпна от 1 юли средно с 4,40 на сто, а парното  -  с 16,23 процента, завишена е и цената на природния газ за месеца.

Това не е първият път, в който държавното обвинение е образувало проверка за повишенията на тока, парното и газа, като всяка една от тях е прикрлючвала без констатации за нарушения.

КЕВР ще отговори в законоустановения срок

В законоустановения срок КЕВР ще отговори на Върховна административна прокуратура по всички поставени въпроси, съобщиха от регулатора.

Комисията припомня, че при обществено обсъждане на цените националният омбудсман е отправил същите критики и предложения. В мотивите към решението за цените от 1 юли енергийният регулатор подробно е отговорил на всеки един от аргументите на омбудсмана и ги е отхвърлил като неоснователни.

Твърдението, че потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лева не отговаря на истината, допълват от КЕВР. От там уточняват, че това са данни към април тази година. До изтичането на едногодишния ценови период в края на юни 2021 г., газът е поскъпнал до 50,00 лв/ МВч., при заложена годишна прогнозна цена от 30,50 лв/МВтч за предходния регулаторен период. В становището на омбудсмана изобщо не се отчита рязкото повишаване на цената на въглеродните емисии от заложените 22 евро/тон до 55 евро/тон, т.е. над 2.5 пъти.

Кумулативното отчитане на тези два фактора към края на регулаторния период (цената на природния газ и цената на въглеродните емисии) показва, че топлофикационните дружества не само нямат надвзети приходи, а напротив - търпят загуби вследствие на недовзет приход, добавят от КЕВР.

Заложената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за целия нов едногодишен ценови период от 1 юли е 45.76 лв./МВч. Тя е значително по-ниска от утвърдената цена на природния газ за юли в размер на 49,94 лв./МВч, посочват от регулатора.

Исканата промяна в Наредба номер 5 - прогнозната годишна цена на топлинната енергия да бъде заменена с ежемесечно определяна цена, е неприложима за момента. Причината е, че не всички потребители имат дистанционон отчитани топломери, за да може да се засича консумацията на всяко първо число. Става въпрос за 400 хиляди абоната, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда. Именно отчитайки това, в Закона за енергийната ефективност е определен срок до 1 януари 2027 г. всички потребители да имат уреди с дистанционно отчитане, което ще позволи ежемесечното измерване на потребената топлинна енергия, изтъкват още от КЕВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?