Прокуратурата ще иска от ВКС възобновяване на делото "САПАРД"

Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще поиска от Върховния касационен съд (ВКС) делото за пране на 7.5 млн. евро по аферата "САПАРД" да бъде възстановено от досъдебната фаза, съобщи в понеделник говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова пред Mediapool.

Материалите по казуса, завършил с опрвадателни присъди на втора инстанция през септември, са постъпили във ВКП в понеделник, тъй като преди това бяха в Софийския апелативен съд (САС).

 

Миналата седмица избухна сериозен скандал, след като и.ф. главен прокурор Бойко Найденов обвини колегата си Стойчо Ненков, че едва ли не е извършил престъпление срещу правосъдието, оттегляйки протестите срещу оправдаването на Людмил Стойков и Марио Николов без да уведоми колегите си ВКП. Така двамата на практика окончателно бяха оневинени.

 

Заради тази ситуация се наложи, държавното обвинение да оттегли протестите и срещу оневиняването на останалите трима подсъдими по делото, за да може процесът окончателно да приключи и след това да се иска неговото възобновяване от ВКС.

 

Очаква се държавното обвинение да анализира новите доказателства, събрани от САС – две експертизи, които напълно обезмислят повдигнатите обвинения, тъй като става ясно, че подсъдимите не са нареждали директно паричните преводи, от които се твърди, че са изпрани 7.5 млн. евро.

 

Прокурорите ще обмислят и евентуалното обединяване на казуса с другото дело – за присвояване на същата сума от програма САПАРД. Другото производство също "катастрофира" на втора инстанция, но бе върнато за доразследване на прокуратурата.

 

Именно разделянето на двете дела бе един от основните гафове на прокуратурата, довели до краха на процеса за пране на пари, записа в мотивите си съдия Калин Калпакчиев, избран за член на ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България