Скандалът "САПАРД" е на път да свали главата на висш прокурорски шеф

Шефът на Софийската апелативна прокуратура Ангел Илиев е решил сам кой прокурор да води проваленото дело

Главният прокурор Сотир Цацаров. Сн. БГНЕС

Скандалите по делото "САПАРД" в прокуратурата се разрастват и са на път да свалят от поста шефа на Софийската апелативна прокуратурата Ангел Илиев, стана ясно в четвъртък по време на брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров. Проверката на случая е показала, че делото е било разпределено на наблюдаващ прокурор в нарушение на задължителното изискване за случайно разпределение и е връчено директно на Стойчо Ненков, който в момента е обвиняем за престъпления срещу правосъдието.

Казусът "САПАРД" е особено показателен за начина, по който в държавното обвинение може да възлагат дела на удобни за ръководството прокурори. След откритите нови нарушения Цацаров се зарече да направи пълна проверка за начина, по който се разпределят делата в прокуратурата.

"Давам си сметка, че това, което е станало по делото "САПАРД" може да е станало и по много, много други дела", каза главният прокурор.

До този момент на обществото бе известно, че прокурор Стойчо Ненков на своя глава е отказал да протестира част от оправдателните присъди по мегаделото "САПАРД". С действията си той отърва от наказателно преследване бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков, които бяха подсъдими за пране на 7.5 милиона евро, източени от програма САПАРД.

От развитието на образуваните по този случай два съдебни процеса се разбра, че прокуратурата е направила груба грешка да раздели случая на две, вместо да води едно дело. Намерението на държавното обвинение бе да протестира оправдателните присъди пред Върховния касационен съд (ВКС) и след това да започне процесът отначало. Стойчо Ненков обаче обърка тези планове.

 

На своя глава той отказа да протестира оправдателните присъди пред пред ВКС, обяснявайки, че няма данни, уличаващи Николов и Стойков в пране на пари. С това делото бе прекратено. Прокурорите имат право да откажат по вътрешно убеждение да внесат обвинителен акт, да протестират присъда или да прекратят досъдебно производство, но ако това им убеждение противоречи на мнението на институцията, те са длъжни да се оттеглят от конкретния случай. Прокуратурата обвини Ненков, че е оттеглил протеста срещу двамата бизнесмени без да уведоми ръководството на прокуратурата.

Проверката, която бе разпоредена от Цацаров, обаче показа, че не само този прокурор е замесен в скандала. На 2 октомври миналата година делото е трябвало да бъде разпределено на нов прокурор от Софийската апелативна прокуратура, защото досегашният Магдалена Лазарова стана член на Висшия съдебен съвет.

В този ден сутринта системата за случайно разпределение на делата посочва като водещ прокурор Вичо Вичев (бивш шеф на Софийската апелативна прокуратура). Той обаче така и не разбира, че е посочен от система, защото шефът на прокуратурата Ангел Илиев не му казва. Незнайно защо Илиев решава да пусне делото за разпределение още веднъж. Този път системата посочва самия него. Илиев обаче не харесва и този избор и пуска системата за трети път. Пада се прокурор Емил Дангов, който вече е харесан и получава делото. След два дни обаче Дангов решава да се откаже с аргумент, че познава един от подсъдимите.

В крайна сметка Илиев решава да пусне системата за четвърти път, но вместо да завърти избора между всичките 22-ма прокурори, които могат да вземат делото, той посочва на компютъра да избере точно Стойчо Ненков. Тази опция за пряко възлагане съществува само, за да се гарантира, че даден прокурор, който е работил по делото ще продължи да работи по него. В случая обаче със Стойчо Ненков нещата не стоят по този начин и делото е подлежало на случаен подбор.

"Това са изключително груби нарушение на случайния избор, който е определен от Закона за съдебната власт. Поради това ще внеса искане във Висшия съдебен съвет за откриване на дисциплинарно производство срещу Ангел Илиев и ще настоявам да му се наложи поне наказанието отстраняване от ръководния пост. Тези действия показват пълно неглижиране на начина, по който един ръководител трябва да изпълнява задълженията си и да осъществява контрол", каза Цацаров.

Освен срещу Илиев, главният прокурор е внесъл и искане за временно отстраняване от прокурорска работа за Стойчо Ненков, докато не приключи наказателното производство срещу него. Сотир Цацаров разказа, че шефът на прокуратурата не отрича събраните факти и обяснява действията си с желанието делото да се разпредели по-бързо. Когато системата е посочила Вичо Вичев, той е бил в съдебно заседание. Илиев обаче няма оправдание за самия себе си.

"Желанието да действа бързо не е мотив сам да избегнеш отговорност. Не мога да ви кажа, че ще спрем да мислим по въпроса дали това (разпределение) е направено нарочно", каза главният прокурор, но уточни, че засега няма доказателства за извършено престъпление от Ангел Илиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?