Заради изказвания на ведомствените психолози след атаката срещу Доган

Цацаров се възмути от навика в МВР прибързано да коментират дела

Експертиза ще покаже дали Октай Енимехмедов ще бъде обвинен в опит за убийство

Снимка: БГНЕС

По-малко от месец, след като официално встъпи в длъжността на главен прокурор, Сотир Цацаров, макар и доста сдържано изрази публично недоволство от навика на различни представители на ръководството на МВР прибързано да коментират висящи знакови дела.

Повод за критиките му стана разследването срещу 25-годишния Октай Енимехмедов за нападението над почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, извършено на 19 януари пред очите на делегатите от Осмата национална конференция на партията и десетки телевизионни камери.

Още същия ден градският прокурор Николай Кокинов обяви, че на нападателя ще бъде повдигнато обвинение за опит за убийство, след което обаче шефът на СДВР Валери Йорданов го опроверга, уточнявайки, че всъщност пистолетът на Енимехмедов бил газов, с който няма как да се причини смърт. Затова и полицаят предположи, че прокуратурата ще подведе под отговорност младия нападател само за хулиганство.

На следващия ден, 20 януари, вътрешният министър Цветан Цветанов свика извънредна пресконференция в силовото ведомство, на която шефът на Института по психология към МВР Неделчо Стойчев пространно разказа за характера на нападателя, заключвайки, че той е подготвил деянието си съвсем сам, без чужда помощ и с идеята да уязви Доган, влизайки в новините.

"Това говорене не е полезно... Създава внушения"

"Още на 19 януари, още на следващия ден – на 20 януари, в почти всички телевизии се явиха представители на МВР или ако трябва да бъда по-точен – представители на Института по психология към МВР. Ръководителят на този институт (Стойчев – бел. ред.) разви определени версии. Те в началния момент, малко или много, насочиха разследването, което бе водено от разследващ полицай към този момент, а сега вече от следовател, към определена посока.

Мисля, че това говорене в много случаи категорично не е полезно за нормалното разследване. Това говорене може да създава внушения, може дори да внушава определена посока за разследването. Това говорене не е най-верният подход и именно това говорене бе една от основните причини, поради която бе разпоредено следствието да се води на територията на Националната следствена служба (НСлС) и от следователи от тази служба", каза Цацаров пред БНР.

Забележката му е първата проява на недоволство към МВР, откакто бе избран за ръководител на държавното обвинение. Подобна остра позиция, макар и не по отношение на самия министър Цветанов, който най-често прибързва с коментарите и "присъдите" си, досега официално не си беше позволявал предшественикът му Борис Велчев.

"Трудно мога да си представя, че при наличие на висящо производство могат да се правят толкова свободни интерпретации. И понеже казвам – трудно мога да си представя, оказа се, че това е факт", продължи Цацаров, като добави, че "за кого ще се иска задържане и какви обвинения ще бъдат повдигнати, определено е работа на прокуратурата".

Странното в становището му, изразено пред БНР в сряда бе, че самият Цацаров коментира нападението над Доган още на 20 януари, като тогава в общи линии мнението му изцяло се припокриваше с това на психолозите от МВР.

"Говорим за акт на личностна самоизява на една доста сложно конструирана личност", заяви тогава главният прокурор пред БНТ с уточнението, че "разследването ще трябва да намери действителните мотиви – на този етап те са свързани с личностна себеизява, личностна оценка, негова собствена на политическите събития, на ролята на лидера на ДПС и това, което трябва да направи".

Вече има и данни, че Енимехмедов не е действал сам

Близо три седмици по-късно обаче Цацаров вече допуска, че акцията на Енимехмедов всъщност може да е замислена с помощта на други хора. Хипотеза, която МВР шефът Цветанов упорито загърбва от самия ден на инцидента.

"Нека приемем, че имаме начални данни за това, но тези данни не са категорични", отговори Цацаров на въпрос дали подчинението му са стигнали до доказателства, които подкрепят версията, че нападението е организирано от повече хора.

Той допусна, че е съвсем възможно обвиненията срещу Енимехмедов за закана за убийство и едро хулиганство да бъдат преквалифицирани в доста по-тежкото – опит за убийство, ако възложената нова експертиза излезе с подобно заключение.

"Сега в НСлС, ние имахме съвещание с целия разследващ екип точно преди два дни, е възложила комплексна съдебно-медицинска и балистична експертиза. Тази експертиза трябва да даде отговор не за принципната възможност за поражения от газово оръжие и не за принципната възможност за постигане на увреждания с такова оръжие", коментира Цацаров, уточнявайки, че изследването ще даде категоричен отговор на въпроса – "конкретният извършител с конкретното оръжие, от конкретното разстояние можеше ли да прецени увреждания в конкретната област, в която насочи оръжието – главата?"

По повод кадрите от нападението над Доган, на които се виждаха как десетина делегати от ДПС в продължение на няколко минути ритат и налагат Енимехмедов на земята, главният прокурор заяви, че се чакат заключенията и от съдебно-медицинска експертиза, възложена да изследва какви наранявания са били нанесени на нападателя. Едва след това ще се преценява дали е възможно да бъдат повдигнати обвинения и на някои от делегатите.

По отношение на скандалния развой на делото за пране на пари по аферата "САПАРД", по което подсъдимите Людмил Стойков и Марио Николов бяха оправдани на втора инстанция, а след това се оказа, че прокурорът Стойчо Ненков на своя глава е решил да не протестира оправдателните им присъди пред Върховния касационен съд, Цацаров не пожела да коментира мотивите на съда.

"Коментарът на мотивите на съда се нарича протест", лаконично заяви главният прокурор, като все пак допусна, че още в началото на разследването може и да е била заложена грешка, която Софийският апелативен съд да е установил. Според мотивите на втората инстанция прокуратурата сама е "минирала" делото си, разделяйки го на две, тъй като така е обезсмислила доказателствата, изпратени от германските разследващи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?